Zaol podcast

2024.03.30. 11:30

Beszélgetés Németh Kristóffal, a keszthelyi Kármel kántorával

A húsvéti lelki készületet segíti a Zaol-podcast friss adása, amelyben Németh Kristóf, a keszthelyi kármelita bazilika kántora ad útravalót – híveknek és nem hívőknek egyaránt.

Péter B. Árpád

Németh Kristóf a szent három nap egyezzenei hagyományaiba vezeti el a hallgatókat

Fotó: Péter B. Árpád

A korábban a fővárosban és Szentendrén is kántorizáló fiatalember felelevenítette: számára a húsvét már gyermekként meghatározó ünnepe volt a tavaszi időszaknak, súlyát pedig abból is érezte, hogy családjával több napon át ment a szertartásokra, s élményt adott, hogy ilyenkor együtt lehetett a szeretteivel, így ehhez az időszakhoz az öröm kapcsolódott.

Akárcsak ma, hiszen a nagycsütörtöktől húsvétvasárnapig tartó időszak – a szent három nap – a gyász és a fájdalom megélésétől a feltámadás, s így megmentésünk-megváltásunk jó híréig vezet.

Németh Kristóf ezen napok egyházi hagyományairól is beszélt a műsorban, különösen a szertartások zenei rendjéről, hiszen az teljesen eltér az év többi időszakában megszokottól.

Szóba került a gregorián is, amelyet nem lehet időbeli kereketek közé szorítani, mivel az már a feltámadás fényében értelmezi a zenét – éppen ezért ez a műfaj „nem lesz szomorúbb nagypénteken, mint húsvétvasárnap, de a dallamfordulatokban mégis érezhető a különbség”. Németh Kristóf azt mondta: ez a legmagasztosabb, legsajátosabb eszköz arra, hogy kifejezzék az adott szentmise, illetve szertartás üzenetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában