Ez történt

2024.02.13. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Jakabfi Dávid kanizsai cukrász a stuttgarti kulináris olimpián

Fotó: Szakony Attila

Új gyalogátkelőhely és buszmegálló létesült Zalaegerszegen, a Flex B telephelyén

A folyamatosan növekvő forgalmat és a közlekedésbiztonságot figyelembe véve létesült gyalogátkelőhely Zalaegerszegen, a Flex B gyáregységénél, s ugyanitt áthelyezték, újjáépítették a közeli buszmegállókat. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be, ahol először Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke szólt arról, harmincéves, példaértékű jó kapcsolatot ápolnak a várossal. Zalaegerszegnek és a gyárnak is fontos az itt dolgozók védelme és a helyi közösségek fejlesztése, ezért fordultak a városvezetéshez kérésükkel, miszerint tegyék biztonságosabbá a tömegközlekedéssel érkezők átjutását a gyárba. Az érintett szakaszon átlagosan naponta 9 ezer jármű halad át, hívta fel a figyelmet Péter Ágota. Az új autóbusz megállóhely a régitől 120 méterrel északabbra került, a buszöböl betonburkolatot kapott, s a szemközti, nyugati oldali autóbusz megállóhelyet is átépítették. Azok környezetében kiemelt közvilágítással, sárga villogóval és középszigettel létesült gyalogos átkelőhely. A kivitelező a Sprint Kft. volt.

 

A Csány László Technikum és partnerei a projektalapú oktatásért

A diákok tudása és a cégek elvárása könnyebb, gyorsabb, gyümölcsözőbb egymásra találását szolgálta az a kerekasztal-beszélgetés, melyet nemrég szervezett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikuma a Zalaegerszeg vonzásában működő, informatikai területen dolgozó cégek számára a tankerületi és szakképzési centrumbeli szakemberek részvételével. A résztvevőket Németh Andrea igazgatónő köszöntötte, majd Lambertné Katona Mónika szakmai igazgatóhelyettes mutatta be az iskolában zajló technikus képzés és a projektoktatás módszertanát. Kitért az okleveles technikus képzésre, melynek népszerűségét jelzi, hogy 4,5-ös átlaggal lehet bekerülni. Ha az itt végzettek a Széchenyi István Egyetemen szeretnének továbbtanulni, 30 kreditpontot kaphatnak a középiskolai eredményükért. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, napról napra változó, fejlődő tudományról van szó, ezért a tanárok és a tanulók számára egyaránt létkérdés az újdonságokkal való lépéstartás.

 

Jakabfi Dávid kanizsai cukrász a stuttgarti kulináris olimpián

A Nyugat-magyarországi Culinary Team tagjaként a nagykanizsai Jakabfi Dávid cukrász is bronzérmet szerzett nemrégiben a németországi Stuttgartban megtartott kulináris olimpián, ami a világ legrégebbi, legnagyobb és legváltozatosabb nemzetközi konyhaművészeti versenye. A szenvedéllyel teli professzionális szakács csapatok az összetevők, az elkészítés és a bemutatás tökéletes kölcsönhatásán dolgoznak. Közel 125 éve új kulináris irányzatok születnek a négyévente megrendezett viadalon. Jakabfi Dávid a fővárosi, soproni és nagyatádi tagok alkotta csapattal két évvel ezelőtt a luxemburgi világbajnokságon már szerepelt, akkor egy diplomát kaptak, ami a negyedik helyezésnek felelt meg. Két év múlva, 2026-ban lesz a világbajnokság, Dávid reméli addigra még egy hellyel előrébb végezhetnek.

 

Érsekségi forrásból az oktatást segítő eszközöket vásároltak a keszthelyi Ranolderben

A fenntartó veszprémi érsekség jóvoltból tízmillió forint értékben vásárolt korszerű oktatástámogató eszközöket – köztük robotokat és interaktív táblákat – a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola. Dr. Udvardy György veszprémi érsek arról beszélt, a főegyházmegye fenntartóként vállalja, hogy oktatási intézményeiben biztosítja a legszükségesebb, a törvényben előírt feltételeket. Ám ezen túlmenően is partner minden olyan beruházásban, amely a rekreációt, vagy éppen modern szemléltetőeszközök beszerzését, s ezzel az élményszerűbb, a kor igényeinek megfelelő oktatást szolgálja. Ezt egy belső pályázati rendszer segíti. A főpásztor kijelentette, Keszthely fontos szerepet játszik a régió életében, s ezt segítik az egyházi beruházások is. Mint mondta, a most készülő óvoda, a Ranolder, illetve a premontrei gimnázium egymásra épülő rendszert alkot, amelynek nemcsak a fenntartása fontos, hanem a folyamatos fejlesztése is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában