Bronzérmes tányérdesszertek a Culinary Teamtől

2024.02.09. 17:30

Jakabfi Dávid kanizsai cukrász a stuttgarti kulináris olimpián

A Nyugat-magyarországi Culinary Team tagjaként a nagykanizsai Jakabfi Dávid cukrász is bronzérmet szerzett nemrégiben a németországi Stuttgartban megtartott kulináris olimpián.

Benedek Bálint

Jakabfi Dávid kanizsai cukrász a stuttgarti kulináris olimpián

Fotó: Szakony Attila

Sokszínű olimpia

Az IKA/Culinary Olympics a világ legrégebbi, legnagyobb és legváltozatosabb nemzetközi konyhaművészeti versenye. A szenvedéllyel teli professzionális szakács csapatok az összetevők, az elkészítés és a bemutatás tökéletes kölcsönhatásán dolgoznak. Közel 125 éve új kulináris irányzatok születnek a négyévente megrendezett viadalon.

Alkotás közben a nagykanizsai cukrász, hogy minden pontosan jó helyre kerüljön és az ízek is rendben legyenek
Fotó: Szakony Attila

- Nincs még egy nemzetközi szakácsverseny, ami olyan sokszínű, átfogó és izgalmas, mint a stuttgarti olimpia - mesélte Jakabfi Dávid. - A tehetséges szakácsok és cukrászok különböző kategóriákban indulnak. Szembenéznek versenytársaikkal, valamint a szakértőkből álló figyelmes zsűrivel, díjnyertes alkotásokat mutatnak be a tányérokon, és elindítják a kulináris trendeket.

Matcha teával készült édesség
Fotó: Szakony Attila

Vérnarancs, málna és sáfrányos körte

Jakabfi Dávid ezzel a fővárosi, soproni és nagyatádi tagok alkotta csapattal két évvel ezelőtt a luxemburgi világbajnokságon már szerepelt, akkor egy diplomát kaptak, ami a negyedik helyezésnek felelt meg.

- Az alakulatunknak egy komplett menüsorból álló asztalt kellett összeállítania - mesélte. - Ebből a kanizsai műhelyemben dolgozó nagyatádi Baranyák Rita cukrász az apró desszertekért felelt, nekem pedig a tányérdesszertek összeállítására kellett koncentrálnom. Készítettem egy vérnarancsos, mákos variációt, illetve kecskesajtos habbal, Matcha teás bodzás szósszal, csokis ropogóssal finomság. Ezen kívül rózsás-áfonyás tányérdesszert variáció, valamint egy Valentin desszert málnával és fekete teával. Sőt még egy sáfrányos körte desszertgesztenyékkel. Két édességet mindenféle szilikonformát nélkülözve kézzel készítettem el, például a körtés desszertbe a körtét kézzel faragtam a kívánt formára.

Egy csodálatos tányérdesszert a sok közül, amit Jakabfi Dávid készített
Fotó: Szakony  Attila

 

Közel volt az ezüstérem is

A kanizsai cukrász maximálisan elégedett az elért eredménnyel, ráadásul mindössze két ponttal maradtak le az ezüstérmes mögött. Bár ez a világ kicsit távol áll tőle, hiszen az olimpián a klasszikusabb irányvonal jelent meg, mégis úgy érzi kihozta a maximumot és sokat tanult. Meghallgatta a kritikákat, az észrevételeket, melyekből a következő megmérettetésre profitálhat. Két év múlva, 2026-ban lesz a világbajnokság, Dávid reméli addigra még egy hellyel előrébb végezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában