Élet a mínusz harmadikon

2024.02.04. 07:17

Hamarosan újra látogathatják a veszprémi várbörtönt

Több körülmény is nehezítette a veszprémi várbörtön teljes körű építészeti felújítását, ám a szakemberek hiába szembesültek kihívásokkal, a tavaly tavasszal megkezdett kivitelezés műszaki átadása a napokban befejeződik.

Zaol.hu

Fotó: Nagy Lajos

Mivel már csak a kiállítótér berendezése és szerelése zajlik, az épületegyüttes mínusz harmadik szintjén – az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak (VEB 2023 EKF) köszönhetően – hamarosan megnyílhat az a tárlat, aminek révén a helyi történelmünk egy darabja a mai kor követelményei szerint tárulhat elénk.

Korabeli feljegyzések szerint a veszprémi várban már 1600 körül létezett börtön, amelynek cellái a várhegy fény és levegő nélküli boltozott üregeiben voltak. Később a közigazgatás és bíráskodás korszerűsítése érdekében az 1722-23. évi országgyűlés reformokat iktatott törvénybe. Az egyik intézkedés előírta a megyéknek, hogy „…állandó székhelyet jelöljenek ki a megyegyűlések és törvényszékek tartására, levéltáruk és okleveleik őrzésére, illetve a gonosztevők és foglyaik elhelyezésére és a végrehajtások alkalmazása végett”. A régi megyeháza 1763-ra épült meg, a földszintjén három, világítás és szellőzés nélküli zárka, míg a pincéjében – a várfal előtti részen, ajtó és ablak nélküli, csak a boltozatában nyitott, szűk nyíláson megközelíthető üregekben – további cellák lettek kialakítva. A tömlöcnek így három fogva tartásra szolgáló helyisége lett, csakhogy az elhelyezés egészségtelen körülményei miatt a következő három évben 32 rab halt meg.

A teljes cikket a likebalaton.hu oldalon olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában