Ez történt

2023.12.26. 13:30

Visszatekintő 2023. június

Mozsár Eszter

Új mentőmellényállványok a strandokon

Fotó: ZH Archívum

Keszthely

Új mentőmellényállványok a strandokon

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata három új mentőmellényállványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket strandoláshoz. Az új állványok Keszthelyen a Városi Strandon, Gyenesdiáson a Diási Játékstrandon és Balatonlellén a BL YachtClub kikötőjében találhatók. Az állványokon 12 darab különböző méretű, gyermeknek való mentőmellény található, amelyeket bárki leakaszthat és ráadhat a gyermekére, amíg a strandon vagy a kikötőben van. Utána csak vissza kell tenni az állványra. A mentőmellényállvány nagy és élénk színű, hogy könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek. Az első mentőmellényállványokat tavaly nyáron helyezték ki. Számos pozitív visszajelzés érkezett, használják a gyerekek. A tavalyi mellényeket átvizsgálták, cserélték és javították. Idén nyáron már 7 helyszínen várja a gyermekeket ez a közösségi mentőmellény-szolgáltatás. A három új helyszínen túl Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon, Balatonkenesén a Bezerédj Strandon, Alsóörsön a Községi Strandon, és Balatonlellén a Napfény Strandon is igénybe lehet venni.

776. születésnapját ünnepelte Keszthely

A Balaton fővárosának 776. születésnapját ünnepelték a hétvégén Keszthelyen. Ezúttal dr. Iglódi Endre ügyvédet, a vármegye sporttörténészét, számos könyv íróját fogadták a díszpolgárok sorába. A Fő téren Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő felidézte Keszthely történetének meghatározó eseményeit, személyiségeit, emlékeztetve: a város és annak mindenkori polgárai fontos szerepet játszottak a magyarság történelmében. Nagy Bálint államtitkár, a város és térsége országgyűlési képviselője személyes hangvételű köszöntőjében kiemelte, szülővárosa számára és sokaknak az ősi gyökereket, a biztonságot adó otthont és a jövő lehetőségeit, egy új élet helyszínét jelenti. Manninger Jenő polgármester leszögezte: a várospolitikát a történelmi örökségre és az identitásra építik, majd az idei évfordulósok előtt tisztelgett. A díszpolgári címet idén dr. Iglódi Endre kapta, a Keszthely Városért elismerést dr. Andor László és Palágyi Árpád vehette át. A turizmusért végzett munkájáért Szántó Évát tüntették ki, Keszthely szolgálatáért dr. Szecsei-Nagy Klára, Horváthné Kovács Zsuzsanna, dr. Makacsek Ágota és dr. Baráth István, az egészségügyben nyújtott teljesítményéért pedig dr. Donkó Imre részesült elismerésben. A Keszthely Város Szociális Ellátásáért-kitüntetést a Szivárvány bölcsőde kapta.

Szulák Andrea esti koncertjére megtelt a kastély parkja Keszthelyen

Keszthelyen egy tucatnyi helyszínt kereshettek fel egyetlen jeggyel a Múzeumok éjszakája látogatói június utolsó hétvégéjén. A gyorsmérleg szerint több mint 4500-an „vándoroltak” a Balaton fővárosának kiállítóhelyei között, élővé, lüktetővé varázsolva a várost Szent Iván éjszakáján. Balatoni Múzeumban – a tárlatok látogatása mellett – kreatív sarok, előadás, monodráma és harmonikakoncert, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen interaktív foglalkozások, verses-dalos tűzgyújtás és táncház is várta a vendégeket. A Szendrey Júlia Emlékszobában ezen az estén átadták a felújított ötödik termet, a Belvárosi Múzeumokban – vagyis hét kiállítóhelyen – pedig a vendégek például pedálos Moszkvicsokkal ismerkedhettek, látható volt a Keszthely nagyjai című tárlat, illetve Fekete István újonnan beszerzett relikviái is. A Nosztalgia múzeumban az „ős-írógép” mellett a legelső CD-lejátszót és magnetofont is megnézhették a vendégek. A Helikon Kastélymúzeumban a hat állandó kiállítás élményein túl nyitott kortárs alkotóműhely, lovasbemutató, előadás, illetve este Szulák Andrea és a Stúdio 11 Ensemble koncertje kínált kikapcsolódást, éjfélkor pedig látványos fényjáték kezdődött. Ezen a napon új időszaki kiállítás is nyílt, amely trópusi rovargigászokat mutattak be.

Nagykanizsa

Lezárult egy újabb projekt a kanizsai ipari parkban

Hivatalosan is lezárult a kanizsai ipari park bővítésének azon szakasza, melynek keretében az elnyert 3 milliárd forintból közel 20 hektáros terület feltárása és közművesítése valósult meg. Czirákiné Pakulár Judit, a projektet kezelő Városfejlesztő Kft. ügyvezetője a projektzárón elmondta: a projekt keretében a terület közművesítése mellett két körforgalom és több mint 2 kilométernyi úthálózat fejlesztése valósult meg. A beruházás első ütemében az M7-es autópálya felhajtójához épült körforgalom, ami a Modern Városok Program keretében kialakított 70 hektáros iparterület megközelíthetőségét is biztosítja. A második ütemben kisajátítottak közel 20 hektáros területet, melyhez kiépültek a szükséges közműkapacitások. A víz-, szennyvíz-, áram- és gázhálózat kialakítása illeszkedik az úthálózathoz, mely összeköti a régi ipari parkot az autópályával, illetve további 100 hektáros területet tár fel, mely a későbbiekben iparterületté fejleszthető. A 20 hektáron hónapokon belül elkezdődik a területek értékesítése.

Interaktív kiránduláson Deák életébe kaphattak betekintést az Inkey-iskola diákjai

Nagykanizsa palini városrészében működő Inkey-iskola ötödikesei a Petőfi emlékév kapcsán a Petőfi 200 pályázat nyerteseként kirándulást tettek Kehidakustányban. A Deák kúriában először interaktív irodalom órán elevenítették fel Petőfi munkásságát. Ezt követően közös szavalás, puzzle kirakása, verscímek közül Petőfi költeményeinek kiválasztása, megzenésített versek meghallgatása, a János vitéz jeleneteinek megjelenítése a gyerekek aktív közreműködésével tették igazán tartalmassá a foglalkozást. A program második felében a diákok Deák Ferenc életéről hallgattak családi és történelmi anekdotákat és betekintést nyertek életének abba a szakaszába, melyet Kehidán töltött. A helyi kiállítás a családfától a személyes használati tárgyakig rengeteg emléket sorakoztat fel a "Haza bölcsének" életéből.

A természettudományos képzést népszerűsítik Nagykanizsán

A természettudományos képzés jövőbeni népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött egymással Nagykanizsán a Pannon Egyetem és a helyi Batthyány Lajos Gimnázium vezetősége. A dokumentumot a felsőoktatási intézmény részéről Csillag Zsolt kancellár és dr. Gelencsér András rektor, a gimnázium képviseletében Györek László igazgató látta el kézjegyével. A megállapodás aláírása kapcsán a felek kiemelték: annak elsődleges célja, hogy tehetséges fiatalok számára lehetőséget biztosítsanak a természettudományos területen megszerzett elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazására. Ennek érdekében kémia, biológia, földrajz és informatika, illetve körforgásos gazdaság tématerületeken külön foglalkoztatásokat szerveznek. Az együttműködés keretében a Pannon Egyetem többek közt azt vállalja, hogy a környezeti nevelést célzó jövőbeni előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal népszerűsíti annak fontosságát, ezáltal is elősegítve a fiatalok környezettudatos szemléletének formálását, valamint a környezettudatos magatartás mielőbbi kialakulását. A Batthyány Gimnázium pedig ezzel összhangban azt garantálja, hogy a fent nevezett tématerületek mindegyikében népszerűsíti az egyetem által szervezett szakmai rendezvényeken, programokon és versenyeken való részvételt.

Zalaegerszeg

Víztorony épül Zalaegerszegen a Páterdombon

Évtizedek óta fennálló problémákra jelent megoldást az a hamarosan induló projekt, melynek eredményeként Zalaegerszegen, a Páterdombon élő polgárok lakásaiban is megfelelő lesz a víznyomás, és ami a legfontosabb, egészséges és biztonságos ivóvíz áll rendelkezésre a városrészben. Erről a Zalavíz Zrt. adott ki közleményt. A beruházás keretében víztorony épül, számos régi, elavult ivóvízvezetéket cserélnek újra, majd az érintett utakat aszfaltozzák. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021 szeptemberében KEHOP felhívásra nyújtott be pályázatot és nyert 28 munkára támogatást. Ezek egyike a páterdombi nyomásövezet kialakítása. A támogatás 70 százalékos, az önerő 30 százalék. A beruházás keretében a szükséges nyomás biztosításához – a terület magas pontján, a Báthory István Technikum szomszédságában, önkormányzati területen, egy acélszerkezetű víztorony épül. Az előkészítő munkát a napokban kezdik meg a szakemberek és őszre be is fejezik a beruházást.

Családi nap és flashmob a kutyasuliban Zalaegerszegen

Ötödik alkalommal rendezték meg a családi napot a kutyabarátoknak Zalaegerszegen, melynek keretében a terápiás kutyák gondozóival és az ebekkel ismerkedhettek közelebbről az érdeklődők. A rendezvény, melyet Balaicz Zoltán polgármester nyitott meg, helyt adott egy országos flashmobnak is. A Születés hete – három nap a szülésről, születésről elnevezésű három napos programsorozat zárásaként az egész országban már évek óta hagyományosan egyszerre emelik a magasba a gyerekeket a szüleik a „Körülöttük forog a világ – gyereket a magasba!” szlogen jegyében. Zalaegerszegen az akciót Bognárné Bengő Hajnalka a Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület vezetője, dúla, születéssegítő szakember koordinálta. A kutyabemutatókra érkezett kisgyermekes családok csatlakoztak a közös koreográfiához, azaz körtánchoz, amelynek zenei aláfestését a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola tanárai és növendékei adták élő zenével. A Születés hete keretében az Életfa Műhelyben dúlákkal, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Tutsek Annamária perinatális szaktanácsadóval, dr. Nyilas Pál szülés-nőgyógyász főorvossal és dr. Gutman Orsolya szülés szakorvossal beszélgethettek a várandós hölgyek és családtagjaik.

Logisztikai központot alakítanak ki Zalaegerszegen a METRANS konténerterminál mellett

A magánberuházásban és állami támogatással létesülő METRANS konténerterminálhoz kapcsolódóan, a szomszédos területeken egy logisztikai központ számára alkalmas, mintegy 27 hektáros ipari parkot alakít ki Zalaegerszeg önkormányzata. A beruházásnak köszönhetően olyan egyedi ökoszisztéma jön létre, amely nemcsak Zalaegerszeg, hanem a térség és a régió gazdaságfejlesztésének szempontjából is jelentős. Magyarország kormánya számára fontos a magyar gazdaság fejlesztése, ám a kormányzati szándékon és a rendelkezésre álló forrásokon kívül elengedhetetlen a helyi önkormányzatokkal való együttműködés. A zalai térségben olyan beruházások jönnek létre, amelyek az egész ország gazdaságának szempontjából kiemelkedőek, hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, aki a METRANS konténerterminállal kapcsolatban elmondta: nemcsak a térség, hanem a budapesti és északi logisztikai desztinációk szempontjából is jelentős szerepe lesz. A logisztikai központ és konténerterminál első ütemében, azaz a logisztikai parkban az utak és közművek kiépítését vállalja a város Zalaegerszeg-Zalaszentiván körzetében. Az 1,1 milliárd forintos vissza nem térítendő, Széchenyi 2020 európai uniós támogatásból infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg még idén, sorolta Balaicz Zoltán polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában