Helyi életstílus

2023.06.02. 11:41

Új mentőmellényállványok a strandokon

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új mentőmellényállványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket strandoláshoz. Az új állványok Keszthelyen a Városi Strandon, Gyenesdiáson a Diási Játékstrandon és Balatonlellén a BL YachtClub kikötőjében találhatók.

Arany Gábor

Fotó: VMSZ

A VMSZ közlése szerint az állványokon 12 darab különböző méretű, gyermeknek való mentőmellény található, amelyeket bárki leakaszthat és ráadhat a gyermekére, amíg a strandon vagy a kikötőben van. Utána csak vissza kell tenni az állványra. Az állványt könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek, mert egy óriási, narancssárga mentőmellényt formál.  

- Ez az első állványunk, amit nem strandon, hanem kikötőben helyeztünk ki – mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a BL YachtCluban az átadáson.  A kikötő nagyon veszélyes hely a gyermekek számára. Számos esetben a szülők mással vannak elfoglalva és hamis biztonságérzetük van, mert nem a nyílt vízen tartózkodnak. Egy kisgyereknek már a kikötőbe érkezés pillanatától viselnie kellene a mentőmellényt, mert úgy semmilyen körülmények között sem merül el, még akkor sem, ha beütötte a fejét esés közben és eszméletét vesztette. Néhány éve ettől a kikötőtől nem messze fulladt meg egy óvodás kisfiú, játék közben beesett a vízbe, és ezt senki nem észlelte sokáig - idézte fel.

A mentőmellényállvány nagy és élénk színű, hogy könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek, és egyben nagy felkiáltójel: tessék jobban vigyázni a gyerekekre, a kikötőkben a parton is mindig adjanak rájuk mentőmellényt!

Az első mentőmellényállványokat tavaly nyáron helyezték ki. Számos pozitív visszajelzés érkezett, használják a gyerekek. A tavalyi mellényeket átvizsgálták, cserélték és javították. Idén nyáron már 7 helyszínen várja a gyermekeket ez a közösségi mentőmellény-szolgáltatás. A három új helyszínen túl Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon, Balatonkenesén a Bezerédj Strandon, Alsóörsön a Községi Strandon, és Balatonlellén a Napfény Strandon is igénybe lehet venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!