Csacsigolás nem, de látványos meglepetés lesz

2023.12.19. 16:15

Újra élettel telt meg a zalaegerszegi Betlehem

Bár sok gyermek várja, ám Mózes nyugdíjas korára való tekintettel most nem lesz csacsigolás december 24-én, vasárnap délután a zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal előtti Betlehemnél. Szomorkodásra azonban semmi ok, mivel előtte nap, december 23-án, szombaton 17 és 18 óra között a Dísz téren eddig nem látott, „angyali” meglepetéssel készülnek a 4. adventi gyertya gyújtásakor.

Mozsár Eszter

Idén Mózes nyugdíjba vonult, így nem lesz csacsigolás

Nemcsak a legkisebbeket varázsolja el évről évre a jászol és a Szent család a mindenki karácsonyfája melletti építményben. Most már elmondhatjuk, Zalaegerszegen nincs karácsony élő Betlehem nélkül. Ám, hogy kiknek is köszönhetjük az adventi időszak elmaradhatatlan, Jézus eljövetelét bemutató látványosságot évről évre, azt Velkey Péter kulturális főtanácsadótól, ötletgazdától tudtuk meg.

- 2007-ben állítottuk fel az első Betlehemet, tehát immáron 17. alkalommal költözik a hivatal elé – mesélte a humánigazgatási osztály korábbi vezetője. - A Griff Bábszínház egykori igazgatója, Pinczés István ajánlotta Korecz Károly gödöllői fafaragó mestert a figyelmünkbe, aki azonnal elkezdte a szent család és a pásztorok, háromkirályok alakjának faragását, ám tudni kell, hogy első évben nem készült el minden figura, két-három év alatt lett teljes a Betlehem. Először a színház adta a jelmezeket, majd később a fafaragó gondoskodott az állandó öltözetről. A Betlehemet Nemes László festőművész tervezte, Dömötör Imre faragta, s minden évben a LÉSZ Kft. munkatársai állítják össze. Az élő állatokat először Baranyai Zoltántól kaptuk, majd Böröndi Károly gondoskodott róluk, utána Kovács Zoltán, a Csácsi Állatsimogató és Állatotthon vezetője biztosította éveken át az állatokat, köztük a tevét. Idéntől újra Böröndi Károly hozta el a patásokat: Mózes szamarat, kettő juhot és a legkisebb, alig 12 napos újszülött báránykát. Volt olyan év, amikor kecskéket is láthattak a családok, ám ők mindig megszöktek, kiugráltak, az autók és buszok között kellett megfogni őket – mondta a főtanácsadó.

Nemcsak a kisgyermekek kedvencei az állatok.
Fotó: Mozsár Eszter

Velkey Péter még egy érdekességről szólt: hat évvel ezelőtt itt az élő Betlehemben, egy nappal Szenteste előtt született egy kisbárány, aki a Karácsony nevet kapta. Valaki videón meg is örökítette világra jöttét. A barika néhány év múlva saját nagyanyjával tért vissza a jászolhoz. A jászolnál egyébként egész nap, 8-22 óra között zene szól, ami Lőrincz Kálmánnak köszönhető. 2009-től több éven át osztottak bejglit is, ez idén elmarad. A kivilágításról a Keresztury VMK munkatársai gondoskodnak. A karácsonyi jelenetet december 26-ig, kedd estig tekinthetjük meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában