Ez történt

2023.12.13. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Ünnepre hangolódó interaktív foglalkozás óvodásoknak a nagykanizsai Zrínyi-iskolában

Fotó: Gergely Szilárd

Adventi ünnepséget szervezett a Keszthelyi Nemzeti Kör

Adventi összejövetelt szervezett a Keszthelyi Nemzeti Kör. Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, amikor az ünnepvárás mellett lehetőség nyílik a közös beszélgetésre, kikapcsolódásra. A résztvevőket szeretetvendégséggel és kulturális műsorral is megörvendeztették. George Friedrich Lawall zeneszerző saját szerzeményei és átiratai is felcsendültek az adventi zenés-verses délutánon. Gáspár Attila és dr. Fall Judit énekével kápráztatta el a közönséget. A délutánon műsort adtak a Csány-Szendrey Általános Iskola tanulói. Az ünnepkörhöz tartozó lucázást elevenítették fel. Az évzáró eseményen Vozár Péterné elnök elmondta, számos rendezvény valósult meg ebben az évben. A megszokottak mellett újdonságokat is bevezettek és készülnek már a következő esztendőre is. A Keszthelyi Nemzeti Kör várja a továbbiakban is a csatlakozni kívánókat.

 

Ünnepre hangolódó interaktív foglalkozást tartottak óvodásoknak a nagykanizsai Zrínyi-iskolában

Ünnepre hangolódó interaktív foglalkozást tartottak óvodásoknak a nagykanizsai Zrínyi-iskolában. A rendezvény elején Faller Zoltán intézményvezető köszöntötte a program résztvevőit és bemutatta a várható leendő elsős tanítónőket. Hangsúlyozta, hogy a következő tanévben induló első osztályok közül az egyik osztály két tanítási nyelvű képzésben vesz részt, a másik pedig a jól bevált, hagyományos tanrendet követi. Ezután a tornateremben sokféle kézműves alkotást készítettek az ügyes kezű ovisok a tanítónők és szüleik segítségével, karácsonyi kirakókat állíthattak össze, valamint kipróbálhatták a sportpoharakat is, ami több készséget fejleszt. A karácsonyi színezők egy alkalmazás segítségével tableten keltek életre, az érintőképernyős kivetítőn pedig puzzle-t, memóriajátékot és online színező feladatot lehetett megoldani. Az érdeklődő szülők pedig a jövő évi iskolai beiratkozással kapcsolatban kaptak válaszokat kérdéseikre.

 

Koncert a hanuka ünnepén a zalaegerszegi zsinagógában

December 10-én, vasárnap 16 órakor vette kezdetét a zsidó fény ünnepe, azaz a hanuka alkalmából rendezett program, mely a város zsidó hitközsége szervezésében jött létre. Virágh Judit, a hitközség elnöke beszédében elmondta, öröm számukra, hogy a zalaegerszegi önkormányzat nevében a rendezvény védnöke Balaicz Zoltán polgármester. Zalaegerszeg városvezetését dr. Vadvári Tibor alpolgármester képviselte, aki gyertyát is gyújtott a menórán. Virág Judit beszédében felidézte a hanuka ünnep történeti magyarázatát, a nyolc napig égő olaj csodáját, s hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy ezen az ajándéknapon együtt lehet a város közössége, együtt örülhet az ünnepi pillanatoknak. A gyertyagyújtás Rosenfeld Dániel Imre, a hitközség kántora irányítása mellett zajlott, aki a zsidó ünnepek jellegzetes hangszerét, a sófárt is megfújta. A zsinagóga zsúfolásig telt nézőterén helyet foglaló közönség a gyertyagyújtás után a Lauder Iskola zenei tagozatának Avira gyermekzenekara koncertjét hallgathatta meg.

 

Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjat vehetett át Tuboly Andrea

A Tourinform Zalaegerszeg tájékoztatása szerint a közelmúltban Kőrösi Csoma Sándor-díjat vehetett át Budapesten, a Magyar Zene Háza koncerttermében Tuboly Andrea, a zalaegerszegi iroda vezetője. Ez a kitüntetés a turizmus legmagasabb szintű állami elismerése, amellyel a turizmusban végzett kiemelkedő szakmai teljesítményeket ismerik el, idén tizenkét szakember vehette át. A turizmus.com weboldal Dömötör Csaba Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szavait idézve írja: „Az idei díjazottak személyén is látszik, hogy a magyar turizmus sok lábon áll, sokak sokféle tapasztalatán, különböző megközelítések egyensúlyán, de leginkább a díjazásra méltó szakemberek munkabírásán. Erőfeszítéseiknek is köszönhetően, ha a vendégéjszakák számát nézzük, a magyar turizmus már csak szűk 2 százalékra van a 2019-ben, a háború és a járvány előtt felállított rekordévtől”. Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese köszöntőjében rámutatott: Valamennyi idei díjazott már eddig is komoly eredményeket tett le az asztalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában