A zsidó fény ünnepe

2023.12.10. 20:15

Koncert a hanuka ünnepén a zalaegerszegi zsinagógában

Vasárnap 16 órakor vette kezdetét a zsidó fény ünnepe, azaz a hanuka alkalmából rendezett program, mely a város zsidó hitközsége szervezésében jött létre. Virágh Judit, a hitközség elnöke beszédében elmondta, öröm számukra, hogy a zalaegerszegi önkormányzat nevében a rendezvény védnöke Balaicz Zoltán polgármester.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Virágh Judit (jobbra) a hanukai gyertyákat magába foglaló menóra előtt, a színpadon a budapesti Lauder Zeneiskola Avira Klezmer Band zenekara

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszeg városvezetését dr. Vadvári Tibor alpolgármester képviselte, aki gyertyát is gyújtott a menórán. 

Virág Judit beszédében felidézte a hanuka ünnep történeti magyarázatát, a nyolc napig égő olaj csodáját, s hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy ezen az ajándéknapon együtt lehet a város közössége, együtt örülhet az ünnepi pillanatoknak. A gyertyagyújtás Rosenfeld Dániel Imre, a hitközség kántora irányítása mellett zajlott, aki a zsidó ünnepek jellegzetes hangszerét, a sófárt is megfújta. 

A zsinagóga zsúfolásig telt nézőterén helyet foglaló közönség a gyertyagyújtás után a Lauder Iskola zenei tagozatának Avira  gyermekzenekara koncertjét hallgathatta meg. A műsorban, melyet az intézmény nevében Nagy Anna vezető konferált, közismert és népszerű világslágerek mellett zsidó örömdallamok, a számkivetettséget megéneklő énekek, orosz népdalfeldolgozások, klezmer kompozíciók hangzottak fel . A nagy sikert aratott hangverseny után a karzaton fánkot is fogyaszthatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában