Lendván ülésezett az MNMI

2024.05.05. 11:00

Döntöttek a könyvkiadási programról

Egy új verseskötet megjelenése, egy regény újbóli kiadása, valamint egy ismeretterjesztő kiadvány utánnyomása várható 2024-ben a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet könyvkiadási programja keretében. Minderről a Lendván minap megtartott ülésén döntött az illetékes szakmai kuratórium.

Gyuricza Ferenc

A Kontrabant együttes vezetője, Szomi Béla (jobbról) új verseskötettel jelentkezik

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet 2024. évi könyvkiadási tevékenységére 7500 euró áll rendelkezésre az intézmény költségvetésében. A könyvkiadás program minden évben pályázatot hirdet új kötetek megjelentetésére, erre a szerzőktől most három kézirat érkezett, melyek közül egyedül a hármasmalmi kötődésű Szomi Béla, a Kontrabant együttes dalszerző énekese vadonatúj verseit tartalmazó kötete, a Nyisd ki az ablakod! megjelentését javasolta a bizottság. Miután ezen kötet megjelentetésének költségei nem emésztik fel a rendelkezésre álló összeget, így a 2021-ben elhunyt dr. Varga József A lendvai vár kapitánya című regényének újrakiadására, valamint a dr. Kepéné dr. Bihar Mária és dr. Lendvai Kepe Zoltán etnográfusok, valamint a népi gasztronómiával foglalkozó Tivadar Éva által közösen jegyzett Hetés népi táplálkozása című kiadvány utánnyomására tett még javaslatot a bizottság.

Dr. Varga József regénye – amely a török korba viszi el az olvasót – eredetileg 2001-ben jelent meg, szintén a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet gondozásában, s érdekessége, hogy ez volt az első muravidéki magyar ifjúségi regény. A Hetés népi táplálkozása című gasztronómiai kötet – amely gyakorlatilag az első hetési szakácskönyvnek tekinthető – a Hogy ne menjen feledésbe! című sorozat harmadik kiadványa volt, s eddig már két kiadást élt meg.

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet tájékoztatása szerint az év során további olyan kötetek is várhatóak, amelyek a muravidéki magyarsághoz kapcsolódnak, ám ezek finanszírozása már nem az intézmény költségvetéséből történik. A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő a dr. Halász Albert néprajzkutató által, a Lendva első krónikásának tekintett, 120 éve elhunyt Egyházasbükki Dervalics Kálmán nemzetőr főhadnagyról írt monográfiájának megjelentetéséhez járul hozzá, a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Hétköznapi Hősök elnevezésű helytörténeti sorozat két újabb kötetének, míg a Magyar Tudományos Akadémia a Muratáj című irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirat legújabb számának megjelentetését támogatja. Ez utóbbi kiadványokra mintegy 11 ezer eurót fordíthatnak pályázatoknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában