Ez történt

2023.11.06. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Főhajtás a nemzeti gyásznapon, Zalaegerszegen. Képünkön jobbról Stárics Roland tanár, az 56-os hagyományőrző egyesület elnöke, valamint Mészáros Bianka, Fanni és Marcell az Ady utcai emlékműnél

Fotó: Pezzetta Umberto

1956 hőseire, mártírjaira emlékeztek a nemzeti gyásznapon Zalaegerszegen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzeti történelmünk azon kiemelkedő eseménye volt, amely a korabeli technika nyújtotta lehetőségeket megragadva néhány hétre a szovjet érdekszférába kényszerített magyarság szabadság- és önrendelkezési vágyára szegezte a világpolitika és a világ közvéleményének figyelmét. Ezt Stárics Roland, a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke mondta köszöntőjében szombaton délelőtt, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján az Ady utcai emlékműnél tartott ünnepségen. Mint felidézte, november 4-e után országszerte elhúzódó és példátlan megtorlás vette kezdetét. Könyörtelen bosszúvágytól fűtve még 1961-ben is hajtottak végre halálos ítéletet. Az utolsó politikai foglyokat pedig 1974-ben engedték ki a börtönökből. Ez a nap tehát a múltba nézés napja, amikor meg kell állnunk egy pillanatra és emlékeznünk kell 1956 hőseire, mártírjaira, meghurcoltjaira és a külföldre távozókkal együtt már százezrekben mérhető megcsonkított, illetve megcsonkult magyar családokra, fogalmazott. Beszédét követően Bellus Attila színművész Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta el.

 

Minden eddiginél nagyobb támogatás a gyermeket vállalóknak, hangzott el Zalaegerszegen

Jövő év elejétől minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a kormány a gyermeket vállaló pároknak az otthonteremtéshez a CSOK Plusz bevezetésével. Az újdonságról Vigh László országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót, amelynek helyszínéül a családok körében kedvelt zalaegerszegi alsóerdei sport- és élményparkot választotta. Mint kiemelte, az új konstrukcióban akár 50 millió forint is igényelhető fix 3 százalékos kamattal. Kedvező az is, hogy az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további baba érkezése után pedig 10-10 millió forinttal csökken a hiteltartozásuk. A CSOK Plusz hitelprogramban a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig lesz támogatható. A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet majd venni, ami azt jelenti, hogy a gyermekáldást tervező házaspárok a CSOK Plusz mellé akár a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatását, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik. A Falusi CSOK összege jelentősen megnő januártól, egy gyerek után egymillió forintra, kettő gyermek esetén négymillióra, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintra nő. A tájékoztatón részt vett Németh Gábor önkormányzati képviselő is felesége, Németh-Hermán Renáta, valamint kisfiuk, Ábel társaságában. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, családjuk túl van az otthonteremtésen, de környezetében látja, hogy sok fiatal számára jelentős segítséget nyújthat a CSOK Plusz az életkezdésükhöz. Az általa képviselt településrészen is sokan fogtak építkezésbe, nekik komoly támogatás lesz új CSOK. Jövő januártól 11 millió forintra emelkedik a 30 évnél fiatalabb nők számára a Babaváró hitel, amely továbbra is kamatmentes marad.

 

A történelem ismerete segíti a jelenben és a jövőben való eligazodást

A korábbi programjainak megfelelően ezúttal is nagy érdeklődés mellett tartotta meg szokványos találkozóját és börzéjét Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének helyi csoportja. A rendezvényhez tematikus kiállítás is társult. A Királyok, várak, fejedelmek, hadvezérek érmeken, pénzeken, bélyegeken elnevezésű alkalmi tárlat Farkas István József titkár gyűjteményéből került összeállításra. Mint azt Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója megnyitó beszédében elmondta: az egyesület minden egyes nagykanizsai rendezvényén külön tematikájú kiállítási anyagot mutatnak be a tagság gyűjteményére alapozva, s ezek között még soha nem fordult elő két egyforma tárlat. Ezúttal a Nemzeti Hauszmann Programhoz is kapcsolódóan egy magyar történelmi arcképcsarnokot, valamint hazánk s benne a történelmi Zala vármegye várait tárták az érdeklődők elé, összesen négy tárlóra bontva. A kiállításon Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is köszöntőt mondott, ennek során többek közt a történelem tanításának fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: a múlt, a történelem ismerete nagy segítséget ad a jelenben, valamint a jövőben való eligazodáshoz, és ezt a tudást nemcsak az iskolában lehet megszerezni, hanem a mindennapok során is, akár olvasással, akár az olyan gyűjtőszenvedéllyel, mint ami a találkozó résztvevőit jellemzi.

 

Bevezették a járóbeteg-irányítási rendszert a Keszthelyi Kórház szakrendelésein

A rendszer használata első ütemben a neurológiai, onkológiai, pszichiátriai, rehabilitációs és szemészeti szakrendelést, valamint az onkológiai és pszichiátriai gondozót érinti. A rendszer előjegyzéshez kötött, telefonon és személyesen is lehet időpontot foglalni a szakrendeléseken. A kórház területén elhelyeztek négy sorszámkiadó automatát, azok segítségével kapnak sorszámot, akik bejelentkeztek. Ehhez a TAJ-számot kell megadni. A szakrendeléseken kijelzőkön követhető nyomon, ki mikor kerül sorra. Kérik, hogy akinek sürgős ellátásra van szüksége, a sürgősségi ambulanciát keresse fel. Az MTI közlése szerint november 1. és 15. között kilencven járóbeteg-szakrendelésen indul el az új Járóbeteg Irányítási Rendszer az országban. Az első ütemben öt járóbeteg-szakrendelésre, 2024 márciusáig fokozatosan bővül a rendszer a további szakterületekre is. Az új országos rendszerben lefoglalt időpontok megjelennek az EgészségAblak mobilalkalmazásban is – nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában