CSOK Plusz

2023.11.03. 20:00

Támogatás az otthonteremtéshez

Jövő év elejétől minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a kormány a gyermeket vállaló pároknak az otthonteremtéshez a CSOK Plusz bevezetésével.

Arany Gábor

Németh Gábor, Németh-Hermán Renáta, Németh Ábel és Vigh László a tájékoztató előtti percekben

Fotó: A szerző

A kedvezményes, támogatott hitelről Vigh László országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót a családok körében kedvelt alsóerdei sport- és élményparkban Németh Gábor önkormányzati képviselő és családja társaságában. Vigh László kiemelte, a CSOK Plusz 15, 30 vagy akár 50 millió forint nagyságú hitel lehet 3 százalékos fix kamattal. Azokat a házaspárokat kívánják támogatni, ahol az asszony a 41. életévét még nem töltötte be, illetve 2025 végéig a legalább 12 hetes várandósság esetén az ilyen életkor betöltése után is kérhető a CSOK Plusz. Kedvező az is, hogy az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további baba érkezése után pedig 10-10 millió forinttal csökken a hiteltartozásuk.  A CSOK Plusz hitelprogramban a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig lesz támogatható. Az első közös otthonukat megszerző házaspárok már 10 százalék önerő mellett is kérhetik a CSOK Pluszt. A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet majd venni, ami azt jelenti, hogy a gyermekáldást tervező házaspárok a CSOK Plusz mellé akár a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatását, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik. A Falusi CSOK nagysága jelentősen megnő januártól: használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén egy gyerek után egymillió forint, kettő gyermek esetén négymillió, három vagy több gyermek esetén 15 millió forint lesz. Arról is szólt Vigh László, hogy januártól a 11 millió forintra emelkedik a 30 évnél fiatalabb nők számára a Babaváró támogatás hitel, amely továbbra is kamatmentes marad, hangsúlyozta Vigh László

A tájékoztatón részt vett Németh Gábor önkormányzati képviselő felesége, Németh-Hermán Renáta, valamint kisfiúk, Ábel társaságában. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, családjuk az otthonteremtésen már túljutott, de környezetében látja, hogy sok fiatal életkezdéséhez jelentős segítséget nyújthat majd a CSOK Plusz. Az általa képviselt településrészen is sokan fogtak építkezésbe, nekik komoly támogatás lesz az új CSOK, tette hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában