Zaol podcast

2023.11.11. 20:00

Szenvedélye a jazz muzsika – Vendégünk Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzkutatási Társaság tagja

A nagykanizsai Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzkutatási Társaság tagja ezen a hétvégén jazz lázban égett. Méghozzá azért, mert két napig nívós koncertek követték egymást a Medgyaszay Házban az I. Nagykanizsai nemzetközi jazzfesztivál 50. évfordulójára rendezett eseményen.

Benedek Bálint

Halász Gyula kutatja és hallgatja a jazzt

Fotó: Szakony Attila

A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében a program emléktábla avatással indult, majd pénteken 50 év plakátokon címmel fotókiállítással folytatódott a Medgyaszay Házban. A művelődési házban fellépett még a Bágyi Balázs New Quartet, a Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű formáció. A beszélgetéssel szinte egyidőben szombaton a Varga Bendegúz Quartet játszik, végül 20.30-tól az angol Sara Dowling és a kanizsai Gayer Mátyás nevével fémjelzett Quartet ad koncertet.

– Írtam könyvet, rengeteg jazz zenét hallgatok, kutatom a zenetörténelmet – mesélte Halász Gyula. – Valóban körül lengi az életemet a muzsika iránti rajongás, ezért aztán olykor órákat mesélek a régmúltról és figyelem a szárnyukat bontogató tehetségeket.

Halász Gyulával most elmélyültünk az egykori jazzfesztiválok világában, abban a titokzatosságban, aminek megértése örök talány. De a beszélgetésünkben talán közelebb kerülünk az igazsághoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában