Az egykori mezőgazdasági gépgyártás technikai vívmányai voltak

2023.10.22. 15:30

Veterán traktorok bemutatója a Göcseji Falumúzeumban

Dübörgött, füstölt a HSCS G-35 típusú traktor és a láng is kicsapódott a gázzal hevített izzófejéből, mire beindult. A kétütemű izzófejes traktorok továbbfejlesztett változatát 1943-tól gyártották, amely a magyar mezőgazdasági gépgyártás egyik technikai vívmánya volt. A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum Állati sokadalom elnevezésű rendezvényén másik két veterán gép mellett ezt is bemutatták az érdeklődőknek.

Antal Lívia

Bánfai Zsolt a HSCS G-35 típusú traktort akarja működésbe hozni

Fotó: Antal Lívia

- Ezt a traktort még nem úgy lehetett működésbe hozni, hogy elfordítjuk a kulcsot, és önindító elindítja. Elő kellett melegíteni az üzemanyagot begyújtó izzófejét, amelyhez most ebben a nyári időben mintegy nyolc perc kellett - mondta Bánfai Zsolt, magángyűjtő, a borsfai Bánfai Gépgyűjtemény alapítója. - Ez egy kétütemű dízel, külön megy az olajozása, ezért feltekertük, hogy minden csapágya kapjon kenést. Szerencsére most jó irányba indult el, mert elő szokott fordulni, hogy nem. Ha ez történt volna, akkor a forgásirányát egy sima leállással és újraindítással meg kellett volna változtatni. Ez a HSCS G-35-ös traktor, mint a többi hasonló működésű elvű traktor, esős időben lehűlt, ezért bizonyos fordulaton kellett tartani, hogy ne álljon le. Akkoriban benzinlámpával melegítették fel, amellyel minden bizonnyal, hogy hosszadalmasabb volt elindítása. A szántást ennek ellenére nagyban megkönnyítették.

A 35 lóerős és háromfejes, nagy ekét húzó G-35-ös traktort a kispesti Hofherr és Schrantz Gépgyárban gyártották, majd annak állomosításával létrejött Vörös Csillag Traktorgyárban.

A bemutatón egy 1954-ben, Németországban gyártott Lanz Bulldog 1706 típusú 17 lóerős traktort is meglehetett csodálni.

- Ez még küllős kerekű volt, mert a következők már lemez felnivel készültek. Nekem ezek jobban tetszenek - mondta a zalai Tilajújhegyről a somogyi Babocsára elszármazott Horváth István tulajdonos. - A hofherrek után ezek a típusok már modern gépeknek számítottak. Könnyebben indultak be, hiszen volt generátoruk. Rendelkeztek továbbá hidraulikával, amivel az ekét fel lehetett emelni és vinni a traktorral együtt.

Az október 14-én tartott rendezvényen a harmadik megtekinthető darab a budapesti Prés- és Kovácsoltáru-gyárban 1965-ben készült 4,5 lóerős MIAD típusú motor volt, amellyel a járgányhajtást váltották fel. Jancsár József babócsai gépész, a régi mezőgazdasági gépek szakértője és felújítója elmondta, szecskavágót, répadarálót hajtottak vele, amikor bejött a nagyüzemi gazdálkodás, magtisztító gépeket és elevátorokat, de asztalos műhelyekben is használták ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában