Fordítsunk több figyelmet Földünk védelmére!

2023.09.22. 13:01

Szeptember 22. – európai autómentes nap

Az elmúlt évtizedben rohamosan megnőtt az autót használók száma a világban és ezzel együtt Zala vármegyében is.

Fehér Márk

Egy napra rakjuk le autónkat és közlekedjünk akár gyalogosan

Fotó: Fehér Márk

2012-ben még „csak” 91.033 autó járta Zala vármegye útjait, míg 2022-ben már 123.859-re ugrott ez a szám, ami 36%-os növekedés. Ez a rengeteg autó rengeteg káros anyagot bocsát ki, és rengeteg parkolóhelyet is foglal, ami nagy gondot okoz a városoknak.

Akár kerékpárral is közlekedhetünk autózás helyett

Az európai autómentes napot 1998-ban hozták létre, és minden év szeptember 22-én tartják. Célja, hogy visszaszorítsa a károsanyag-kibocsátást, a dugókat, a közúti baleseteket, illetve az embereknek is jót tenne, ha egészségesebb életformát választanának gyaloglás vagy kerékpározás formájában.
Szeretnék, ha minél többen csatlakoznának a világnaphoz, s legalább erre az egy napra a garázsban hagynák autóikat és tömegközlekedéssel, gyalog, biciklivel vagy bármilyen más környezetkímélő módon jutnának el munkahelyükre, iskolába az emberek. 

2007-ben Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott a szeptember 22-én megrendezett eseménysorozathoz. 

2016-ban a mobilitási hét alatt díjmentes volt a kerékpárszállítás, valamint az autómentes napon gépjármű forgalmi engedély bemutatásával a MÁV-START Zrt. teljes szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán díjmentes utazási lehetőséget kaptak az autósok.

Milyen más módok vannak a közlekedésre?

Gyaloglás, kerékpározás (Zala vármegyében kiválóan kiépített kerékpárutak vannak, városainkban szinte bárhova eljuthatunk kerékpárúton, még a környező falvakba is), elektromos roller (természetesen védőfelszerelésben és a szabályok betartásával), autóbusz, vonat. Ezek mind-mind segítenek abban, hogy a Föld jobb hely legyen és ne pusztítsuk el. 

De bármilyen más környezetkímélő eszközzel is közlekedhetünk
Fotó: Fehér Márk

Zalában több település csatlakozott a megmozduláshoz, a héten több önkormányzat, például Kispáli kis csomaggal támogatta azokat, akik biciklivel, rollerrel vagy egyéb „autómentes” módon indultak munkába, iskolába, óvodába, de Zalaszentgróton is megtartják az autómentes napot.

Így tehát mi is arra buzdítunk mindenkit, hogy legalább erre az egy napra mondjunk le a kényelmes autózásról és válasszunk valamilyen környezetkímélő utazási formát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában