Miénk itt a tér

2023.09.14. 13:00

Mikor még televíziót néztünk

Csatárláncot alkottunk, apu fenn a padláson, anyu a tévékészülék előtt, mi meg közöttük, az előszobában, az udvaron. – Most jó! – mondta anyu, mi meg tovább kiabáltuk a hírt a padlásra, ahol apu forgatta az antennát. Ez még nem kábeltévé volt, a készülék sem síkképernyős, csak olyan, aminek még volt mélysége, és a tetejére rá lehetett csapni, aztán vissza is jött a kép.

Nagy Betti

A Zelka zalaegerszegi, Kossuth utcai műszaki szaküzlete 1990 augusztusában, Polgár Tamás fotója

1973-ban a bazitai tévétoronyban megkezdődött a tévéerősítő antennarendszer szerelése. „A vastraverzekről Kabhegyre néz a felső – a parabola – antenna, Zalaegerszegre és Nagylengyelre a két adó antenna. Az antennák Északtól 32,5, Déltől 20,9 fokra helyezkednek el. Hatósugaruk közepétől számított plusz-mínusz 25 fok. Általuk lesz jó kép a zalaegerszegi tévékészülékekben.” (Zalai Hírlap, 1973. augusztus 5.)

A Hírlap 1984. augusztus 31-ei lapszáma beszámolt róla, hogy megteremtődtek a feltételek a városi televíziós programok közvetítéséhez. „Az elmúlt években, főként a helyi erőforrásokra támaszkodva Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen helyi kábel- és antennarendszerek épültek ki. Zalaegerszegen hét önálló rendszerbe közel 10 ezer lakás van bekötve, s ez 28-30 ezer személyt érint. Legjelentősebb rendszer a Landorhegyi lakótelepen épült ki, itt 3460 lakást érint a vezetékrendszer. Nagykanizsán egy rendszer működik, amelybe 5300 lakást kötöttek be, s közel 20 ezer ember számára bitosít vételi lehetőséget, főként a Keleti városrészben. Keszthelyen két rendszer működik, 4500 lakás bekötésével több mint 10 ezer embert érintve. A másik két városban, Zalaszentgróton és Lentiben a közelmúltban kezdődött el a kábel- és antennarendszerek kiépítése.”

A ’90-es évek elején megjelent lakáshirdetésekben a vezetések gáz, a telefon, a közelben lévő garázs, a felújított konyhabútor mellette csábító tétel lett, hogy kábeltévével is rendelkezik az ingatlan.

 

És, hát jött a mindent elsöprő reklám, hogy az HBO, Amerika legnagyobb csatornája, ami 1991 óta már sikeresen működik Magyarországon, Zalaegerszegen 1992 novemberében egy hétig ingyenesen nézhető lesz. Természetesen azonnal előfizettünk rá, mert csoda lett, hogy híradó és reklámok nélkül is lehet filmet nézni. De ma már nem csoda, ingyen letölthetünk, internet ontja ránk a kért és nem kért tartalmakat. Válogathatunk. Válogassunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában