Zaol podcast

2023.07.07. 07:00

Beszélgetés Benke Dániellel, a nagykanizsai Halis-könyvtár munkatársával (2. rész)

Folytatódik a múlt héten megkezdett beszélgetés Benke Dániellel, a nagykanizsai Halis-bibliotéka – történész végzettséggel is rendelkező – könyvtárosával.

Péter B. Árpád

Benke Dánielt is inspirálta Jane Goodall munkássága és személyisége

Fotó: Szakony Attila

A szakember ezúttal a természetvédelemről s Jane Goodallról, a világ egyik legismertebb etológusáról és antropológusáról is mesél, akivel személyesen találkozott, sőt: egyik missziója, hogy a Francia Becsületrenddel és az UNESCO érdemrendjével kitüntetett tudós módszereit – de leginkább szellemiségét – átültesse a kanizsai mindennapokba.

– Energikus, fürge, kedves és közvetlen, bár, nehéz ezt kimondani: már majdnem kilencven éves – eleveníti fel élményeit a Zaol-podcast adásában Benke Dániel. – Inspiráló volt őt hallgatni, sőt, azt éreztem: hazamegyek, s én is próbálok valami jót tenni e téren.

Igy indult a könyvtáros-történész környezetvédelmi szerepvállalása, amelynek egyik eredményeként indult el Nagykanizsán a „Passzold vissza, tesó!”-akció, melyben tavaly az intézmények közötti versenyt megnyerte a Halis-könyvtár, gyűjtve a használt mobiltelefonokat.

Emellett rovarhotelt, madárodúkat- és etetőket is helyeztek ki a városban. Ezeket kezdetben megrongálták, tönkretették, de Benke Dániel nem adta fel, és többek segítségével folytatta a természetvédelmi küldetést. A város közössége pedig ma már értékként tekint és vigyáz minderre.

A beszélgetés mostantól meghallgatható a zaol.hu-n.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában