A megyei horvát nemzetiségi önkormányzat szervezte

2022.11.10. 09:30

Ifjúsági zarándoklat a Zrínyiek nyomában Murakeresztúron

A Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kedden horvát ifjúsági zarándoklatot szervezett Zrínyiek nyomában címmel, melyen a murakeresztúri, a borsfai és a tótszerdahelyi horvát nyelvet tanuló felsős diákok vettek részt.

Benedek Bálint

Horvát nyelvet tanuló diákok vettek részt a zarándoklaton Fotó: ZH

A megyei horvát nemzetiségi önkormányzat már hosszú évek óta szervezi a zarándoklatokat, melynek legfőbb célja a horvát hitélet megismertetése, erősítése és továbbörökítése a fiatalok számára. A szervezet elnöke, Vargovics Józsefné elmondta: az iskola diákjai ilyen túrák alkalmával felkeresik a környék nevezetességeit, templomait, s megtekintik az egyházi értékeket. Fontos, hogy horvát nyelven minél több imát és templomi éneket tanuljanak, hiszen miközben játékos formában énekelnek, szinte észrevétlenül magukba szívják eleik hagyományait és szokásait is.

A diákok a murakeresztúri templomnál. Forrás: ZH

- Az évek során a gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodtak, ami identitásukban megerősítette őket – folytatta. – Ezúttal a murakeresztúri templomról hallgattak egy kis ismertetőt, majd innen gyalog indultak a település, illetve az ország határánál lévő Zrínyi-Újvárhoz. Közben pedig Zrínyi Miklós és Zrínyi Katarina életéről, történetükről és emlékezetükről kérdeztük a fiatalokat, akik a jó válaszokért ajándékokat kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában