Megemlékezés

2022.10.17. 20:00

Átadták a haza bölcsének mellszobrát a zalaegerszegi törvényszék épületében

Az ifjúkori Deák Ferencet ábrázoló mellszobrot, Béres János alkotását leplezték le hétfőn a zalaegerszegi törvényszék épületében.

Arany Gábor

Dr. Herwerth Szonja és dr. Sorok Norbert a törvényszéken felavatott Deák-szobor előtt

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ebben az épületben kezdte pályafutását Deák Ferenc fiatal jogászként, erre emlékeztet carrarai márványból faragott alakja, mondta dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök, aki felidézte Deák életét, és köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a mű elkészültét.

A kiegyezés a Habsburg-uralkodóház, pontosabban annak feje, I. Ferenc József és a Deák Ferenc és Andrássy Gyula gróf vezette magyar tárgyalódelegáció között 1867 elején született megállapodások összefoglaló elnevezése, amelyek az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között fennálló politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat rendezték. Ez magyar részről négy törvényt jelentett, amelyek sarokpontjait az Andrássy-kormány beterjesztése nyomán 1867. március 20-án kezdte el tárgyalni a magyar országgyűlés. A pontosan egy hónappal korábban, február 20-án alakult kormány egyben az első felelős magyar kormány volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc óta.

Vészterhes időket élünk, ilyenkor felértékelődik minden, ami a lelket erősíti bennünk és tartást ad nekünk. Segítségnyújtás és hagyománytisztelet így válnak most különösen fontossá. Ezeket a gondolatokat a szobor létrejöttében jelentős szerepet vállaló Zalai Bírósági Dol­gozókért Alapítvány elnöke, dr. Herwerth Szonja fogalmazta meg.

Megyeszerte megemlékeztek a hazai bölcséről, kapcsolódó cikkeinket itt olvashatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában