Reformkor

2022.10.17. 06:50

Ma van Deák Ferenc születésének 219. évfordulója

Zala megye közvéleménye számos jeles elődöt tart számon az elmúlt évszázadokból, közülük talán Deák Ferenc emelkedik ki leginkább.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Fehér Márk

A reformkort, az 1848/49-es szabadságharcot, a Habsburgokkal történt 1867-es kiegyezést, az utána következő parlamentarizmust, magyarán a XIX. századi magyar politikatörténetet nem lehet az ő életműve nélkül értelmezni. A jogvégzett, higgadt, kitűnő diplomáciai érzékkel megáldott hazafi Söjtörön született 1803. október 17-én,  219 évvel ezelőtt. 

Deák Ferenc szobra Balatonfüreden
 

Bár most nem vállalkozunk az életút és a hatalmas életmű áttekintésére, néhány fontos momentumot idézzünk fel:  a reformországgyűlés indulásakor 1833-ban már országgyűlési képviselő, az 1840-es években a vármegyei konfliktusok, a választási korteskedés számára elfogadhatatlan kimenetele miatt visszavonult szűkebb pátriájába, Zalába, de támogatta a védegyleti mozgalmat, de igyekezett Széchenyi István és Kossuth Lajos közt közvetíteni.   1847-ben készült el a keze alatt az Ellenzéki Nyilatkozat, amit az egységes ellenzék programjának szánt.  Az 1848-as kormány igazságügyi minisztere volt,  szabadságharc bukása után a passzív ellenállás vezére lett. A jogszerűségi alapelvekre támaszkodva politizált. A kiegyezést 1854-től az Angol Királyné szálló lakója volt kevéssel haláláig. Élete utolsó évében a Hadik-ház egyik első emeleti lakásában, Széll Kálmán és felesége, (Deák gyámleánya) Vörösmarty lánya, Ilona lakásában lakott, s ott hunyt el 1876. január 28-án.  

Zala megyében, de országszerte számos köztéri szobor tiszteleg előtte, a halála utáni legelsőt Zalaegerszegen avatták fel a mai Deák-téren. A legfrissebb alkotás, egy mellszobor ma (2022. október 17. hétfő) kerül a Zalaegerszegi Törvényszék épületébe. (Béres János szobrászművész alkotása. ) Számos közintézmény viseli a nevét Zala megyében, illetve szerte az országban.

Végül álljon itt egy a sok-sok közszájon forgó, róla szóló anekdota közül:  

"A Bach-rendszer alatt komolyan törekedtek az ország elnémetesítésére.

Ezzel kapcsolatban egy előkelő német úr megkérdezte Deák Ferencet:

– Vajon ezt ön lehetetlennek tartja?

– Lehetetlenség éppen nincs benne.

– Hát akkor miért nem adják meg magukat?

– Uram, ha az orvos azt mondaná önnek, elélhet még egy darabig, de meghalhat ma is, mit tenne ön?

– Élnék, ameddig lehet.

– No látja, hát mi is megpróbáljuk, hogy mint magyarok éljünk mindaddig, amíg lehet. '

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában