A gyermekkorát töltötte a településen

2022.10.17. 12:00

Deák Ferencre emlékeztek Zalatárnokon

A haza bölcsére, Deák Ferencre emlékeztek az elmúlt hét végén Zalatárnokon. A söjtöri születésű Deák gyermekkorát töltötte a göcseji településen.

Gyuricza Ferenc

Dr. Forgó Annamária jegyző (balról), Soós Zsolt polgármester és Fitos Nikolett alpolgármester a zalatárnoki Deák-emlékműnél

Forrás: Zalatárnoki önkormányzat

Az önkormányzat kiemelt feladatának tartja a nemzeti ünnepek megtartását, illetve a településhez kötődő történelmi személyiségek kultuszának ápolását – mondta a megemlékezés kapcsán Soós Zsolt polgármester. Ennek jegyében koszorúzták meg pénteken az önkormányzati hivatal előtt található emlékművet, amely a település díszpolgára, Béres János szobrászművész domborművét is magában foglalja. A megemlékezésen Soós Zsolt mellett dr. Forgó Annamária jegyző, valamint Fitos Nikolett alpolgármester is részt vett.  

Soós Zsolt ünnepi beszédében felidézte, bár Deák Ferenc a szomszédos Söjtörön született, azon a településen, amellyel Zalatárnok közös jegyzőséget tart fenn, ám édesanyja, Sibrik Erzsébet halála miatt a gyászoló apa – közvetlenül a tragikus szülést követően – az itt élő rokonhoz, Deák Józsefhez adta őt. A Deák család 1737-től számított birtokosnak a településen, s nagyban hozzá is járultak a török pusztítás után szép lassan újjáéledő község gazdasági gyarapodásához. Deák Ferenc 1808-ban, öt és fél éves korában, édesapja halála után került vissza családjához, árván maradt testvéreihez Kehidára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában