Horvát nyelven

2024.05.20. 19:30

Fityeház pünkösdi ünnepe

Pünkösdhétfőn együtt ünnepelt a település magyar és horvát közössége Fityeházon. A Szentlélek eljövetele templomban horvát nyelvű szentmisét celebrált Josip Mrzljak nyugalmazott varasdi püspök Josip Đurkan atya segédletével.

Korosa Titanilla

Közös fotó az atyákkal, a vendégekkel és a közreműködőkkel, középen balról Koósz Attila, mellette Josip Mrzljak, Juhász Zoltán, jobbról dr. Takács József és Cseresnyés Péter

Fotó: Korosa Titanilla

A fityeházi nem önálló plébánia, a murakeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia filiája, a kápolnát az 1925-ben épült iskola épületének egy felszabadult termében alakították ki a rendszerváltás utáni években. A templombúcsút pünkösdkor ünneplik, idén erre az alkalomra hívták meg a nyugalmazott varasdi püspököt.

A helyi gyerekek kísérték be  Josip Mrzljak nyugalmazott varasdi püspököt a kápolnába, mellette Juhász Zoltán, hátul Vaslabán Csaba (b) mellette Cseresnyés Péter
Fotó: Korosa Titanilla

A kápolnához Josip Mrzljak és a szentmisén közreműködő egyházi személyek Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzuljának kíséretében lovashintón érkeztek meg, itt dr. Takács József, Fityeház polgármestere, Juhász Zoltán, a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötték. 

Fotó: Korosa Titanilla

A szentmisén Vaslabán Csaba plébános üdvözölte az egybegyűlteket és pünkösd üzenetéről szólt, melynek lényegét úgy fogalmazta meg, hogy az örömhírt hirdető apostolokat a soknyelvű sokaság mind a saját nyelvén hallotta és értette. 

Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnep arról is szól - mondta -, hogy mindannyiunknak otthona ez a világ, és mindannyiunk számára kincs az anyanyelv, és a különbözőségeink ellenére lehetséges, hogy megértsük és elfogadjuk egymást.

Fotó: Korosa Titanilla

Josip Mrzljak arról beszélt, hogy a pünkösd az egyház születésének ünnepe szerte a világban, ahol elfogadják Jézust tanítójuknak. Arról is beszélt, hogy a közösségek a világban az egyházon, a hiten keresztül összetartoznak, ahogy Ferenc pápa is azt hangoztatja, hogy a világ egy közösség és egymással békében kell élnünk. 

Fotó: Korosa Titanilla

A nyugalmazott püspök hozzátette, hogy szívesen fogadta a fityeháziak meghívását és  jövőben is ellátogat a rendezvényeikre, ha módjában áll. 

Fotó: Korosa Titanilla

Murakeresztúron még idén, szeptember 15-ére terveznek horvát nyelvű szentmisét Josip Đurkan atya celebrálásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában