A Lész Kft. beszámolóját is elfogadták

2024.05.19. 18:00

A munkáshotel tavaly majdnem tele volt, idén csökkent a kihasználtsága

Különösen az építőipari tevékenység és a munkáshotel működtetése hozott többletbevételt 2023-ban a zalaegerszegi lakáskezelőnek, a LÉSZ Kft.-nek.

Szabó Judit

A zalaegerszegi munkáshotel

Fotó: Arany Gábor

Ezt is szerepelt az önkormányzati tulajdonú cég nemrég elfogadott éves beszámolójában. A 766 millió forintot túllépő nettó árbevétel közel 14 százalékkal haladta meg az eredetileg tervezettet. A munkáshotel kihasználtsága 90 százalékos volt tavaly, és az áthúzódó építési feladatokon túl több új kivitelezési munkát nyert el a kft., ez együttvéve jelentősen javította a gazdálkodási mutatókat.

A Lész Kft. 739 önkormányzati bérlakást működtetett Zalaegerszegen, és 236 nem lakás célú helyiséget kezelt tavaly. A bérlakásokat több mint felét szociális alapon, a többit költségelven veszik igénybe, az utóbbi kategória értelemszerűen drágább. Az önkormányzati lakásokat bérlők és használók tartozásait a korábbi években jelentősen tudták csökkenteni, de eljutottak arra a szintre, amikor látványos csökkenés már nem érhető el, a lakbérekből és közüzemi díjakból tavaly év végén 51,7 millió forint volt a kintlévőség. Évente átlagosan 20 lakást tudnak felújítani, a legrosszabb állapotúakat pedig fokozatosan szanálják, így a lakásállomány színvonala egyre javul. A lakbérek 10 százalékkal nőttek 2023-ban, miután 2 évig nem volt emelés.

A Lész Kft. tavaly városképi szempontból fontos megbízásokat is kapott, például a Tölgyek útja túraútvonal és az alsóerdei Mária-emlékhely kivitelezését. Az adózás előtti eredménye 65 millió forint volt, ami meghaladta a tervezettet.

Az idei végleges üzleti terv az előzeteshez képest annyiban módosult, hogy a munkáshotel kihasználtságát 80 százalékra csökkentették, mivel a piaci igény mérséklődött, az idei év első három hónapjában folyamatosan csökkent az ott elhelyezettek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában