A kiegyezés faluja

2022.10.17. 16:30

Máglyagyújtással emlékeztek Deák Ferencre Pusztaszentlászlón

Pusztaszentlászlóhoz a jogász Deák Ferenc életének és tevékenységének több fontos momentuma is kötődik, hiszen többek között innen, testvére, Deák Klára birtokáról folytatott levelezést a bécsi udvarral, itt dolgozott a kiegyezés kivitelezésén s fogalmazta meg az azzal kapcsolatos törvények szövegét.

Gyuricza Ferenc

A Deák-máglya a pusztaszentlászlói Újhegyen

Forrás: Kovács Viktória

 Vasárnap este erre is emlékeztek, amikor egy hatalmas máglyát gyújtottak az Újhegy legmagasabb pontján, a kilátó szomszédságában.    

– A haza bölcse történetírói szerint a pusztaszentlászlói hegyen, fenn, a pincéknél került sor azokra a rituálisnak is mondható, emlékezetes alkalmakra, amikor Deák, rendszerint október közepén-végén, az az évi, áprilistól eddig tartó falusi remeteségétől hatalmas tüzet rakatva s azt saját kezűleg meggyújtva elbúcsúzott. Deák Ferenc születésnapjához kapcsolódva ezt a szokást elevenítjük fel a kiegyezés falujában, azaz Pusztaszentlászlón – mondta Kaj István polgármester.

Forrás: Kovács Viktória

A máglyagyújtást megelőzően a söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola tanulói adtak műsort, illetve a helyi Népdalkör Egyesület tagjai a haza bölcséről szóló történetekkel idézték fel Deák emlékét. Kaj István az immár harmadik alkalommal megszervezett megemlékezés kapcsán kiemelte: jövőre még nagyobb programmal készülnek, amelynek részeként fáklyás felvonulással mennek fel a hegyre. Erre minden olyan település vezetőit meghívják, amely szerepet játszott Deák életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában