Avattak is a deák-ünnepen

2022.10.14. 20:00

Megemlékeztek Deák Ferenc születésének 219. évfordulójáról Söjtörön

Ünnepeltek pénteken az ezerötszáz lelkes faluban, a felújított egészségházat avatták és megemlékeztek Deák Ferenc születésének. 219. évfordulójáról.

Arany Gábor

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, Nagy Bálint, Szilvás Istvánné, Baksa István, dr. Forgó Annamária jegyző, Könyves Gábor

Fotó: Arany Gábor

A védőnői szolgálat helyiségeit, valamint az orvosi rendelőt magába foglaló épületet több ütemben korszerűsítették.

Mint Könyves Gábor polgármester felidézte, a koronavírus-járvány kitörésekor határozott az önkormányzat az egészségház komplex korszerűsítésére, hogy minél magasabb színvonalú ellátst kapjanak a söjtöriek mégpedig helyben. A Belügyminisztériumhoz 2021-ben benyújtott pályázatukat elfogadták, az ily módon elnyert 24 millió forint vissza nem térítendő támogatásból tavasszal 15 kW-os napelemrendszert telepítettek a tetőre. Ezt követte a lábazat és a homlokzat hőszigetelése, valamint korszerű gázkazánt építettek be.

Mindezek mellett az önkormányzati költségvetésből lecserélték a részben a védőnői szolgálatnál a bútorokat, klímát szereltek be.

Sikerrel pályáztak a Magyar falu programhoz is, az elnyert 1,9 millió forintból orvosi eszközöket vásároltak. Ezekről dr. Simán László, a Söjtör és Pusztaszentlászló községben 1930 pácienst ellátó háziorvos elmondta, hogy az elhasználódott  EEG-készülék pótlása mellett úgynevezett boka-kar-indexet vettek. Ez szimultán méri a négy végtagon a vérnyomást, amiből a szív- és érrendszeri betegségek korai diagnózisához, előrejelzéshez szolgáltat adatokat még a tünetek megjelenése előtt, magyarázta

Az ország hosszú távú jövőjét akkor lehet biztosítani, ha vidék támogatást kap.Ezt Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője államtitkár fogalmazta meg az átadás kapcsán. Mint kiemelte többféle pályázattal támogatja  kormány a települések fejlesztését, ami segít komfortosabbá tenni az életkörülményeket. Nagy Bálint szólt arról is, hogy nehezebb időszak vár Európára és hazánkra, a kibontakozó válság nagyobb terhet ró mindnyájunkra. Ilyen körülmények között felértékelődnek a közösségek, az összetartás ereje

Pénteken emlékeztek meg Deák Ferenc születésének évfordulójáról is. Az ünnepségen Surányi Tamás, a Magyar Történelmi Panoptikum Alapítvány kuratóriumának elnöke szólt a haza bölcséről.

A megemlékezés részeként adták át a söjtöri község díszpolgára címet, amelyet 2017-ben alapítottak, és eddig Lőrincz István iskolaigazgató (posztumusz), valamint Sághegyi Gellért plébános kapta meg. Ez alkalommal Szilvás Istvánné, a község korábbi jegyzőjét, valamint Baksa Istvánt, a falut két cikluson vezető polgármestert tüntették ki díszpolgári címmel, amelyet Nagy Bálint, valamint Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, Könyves Gábor és dr. Forgó Annamária jegyző adtak át. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában