Hat év alatt újult meg

2022.08.19. 19:30

Felavatták a türjei templomot

Hat év alatt újult meg a türjei Árpád-kori templom. Az avatásra pénteken került sor.

ZH, MTI

A Gyümölcsoltó Boldogasszony premontrei prépostsági templom megújítása 2016-ban kezdődött, amikor a kormány jóvoltából, 1 milliárd 670 millió forint támogatással elindult a munka, amelynek fő célja az volt, hogy megőrizzék a térség kiemelkedő vallási, kulturális emlékét, az egyedülálló türjei templomot. 

Fotó: Pezzetta Umberto
 

A teljes körű rehabilitáció során az épület új külső bevonatot kapott, belül megújult a padozat, az orgona, továbbá a freskókat, a falfestéseket és a történeti berendezési tárgyakat is helyreállították. A részletekről itt írtunk bővebben.

Az eseményen részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a felújítást követő felszentelés alkalmából azt mondta: Szent István idején a templomok közösséget teremtő terek voltak, "ahol a magyarok lélekben egyesülhettek, egy nemzetté erősödhettek". Olyan erődök, amelyek a vész idején oltalmat nyújtottak, az újrakezdéskor pedig hitet és reményt adtak az építkezőknek.
 


A türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony templom megújulása az állam és az egyház "példás kézszorításának eredménye", a premontrei rendnek kiemelkedő szerepe volt ennek a történelmi jelentőségű Árpád-kori épületnek a megújulásában - közölte a miniszter.

Részletes tudósításunk hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában