Kötelez a város lovas hagyományainak ápolása

2022.08.16. 18:00

Magyar Imrére emlékeztek a keszthelyi versenyen

Magyar Imrére, a magyar díjlovaglás örökös bajnokára emlékeztek Keszthelyen, a MATE Georgikon Campus Lovasközpontjában a róla elnevezett versenyen.

Péter B. Árpád

A megemlékezés koszorúzással zárult, b-j:Wágenhofferné Magyar Ágnes, dr. Rózsa László, Manninger Jenő és dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus Fotó: A szerző

Dr. Rózsa László főigazgató leszögezte: a viadal névadója, az 1910-ben született Magyar Imre, „a Spanyol Lovasiskola főidomára igazi példakép, hiszen lovasként, edzőként és kiképzőként egyaránt kiválóan helyt állt”.  
– Lovait sokszor elvették, karrierjét a történelem viharai többször is megtépázták, de ő mindig képes volt ugyanolyan elszántsággal és szorgalommal újrakezdeni a munkát – folytatta dr. Rózsa László, emlékeztetve: az ő és leánya, Ágnes ihletésére szerette meg a díjlovaglást a sportág másik kiemelkedő hazai alakja, Dallos Gyula.
 

Magyar Imre igazi példakép – emelte ki dr. Rózsa László, mellette dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus, Wágenhofferné Magyar Ágnes és Manninger Jenő a megemlékezésen Fotó: A szerző
 


Kiemelte, nagy büszkeséget jelent, hogy Magyar Imre életének öt évét a keszthelyi lovasiskolában töltötte, ez, valamint az alapító Festetics-család emléke kötelezi őket a város lovas hagyományainak ápolására, amelynek része a már 15 éve megrendezett verseny is.
A campus főigazgatója arról is beszélt, az intézményben 14 éve működik a ménesgazdaképzés, s a tervek szerint februártól újabb lovas szakembereket is oktatnak majd. Tavaly pedig létrejött a Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ, „amely a lovaglás és a fogathajtás oktatása, valamint a helyi lovasturizmus kiszolgálása mellett igyekszik a tenyésztést is előtérbe helyezni”. 
Ennek jegyében igyekeznek revitalizálni a kisbéri fajtát, s világviszonylatban is egyedülálló balneoterápiás lovasközpontot akarnak létrehozni a hévízi gyógytó termálvizének felhasználásával. Itt a lovak gyógykezelése mellett kiemelt hangsúlyt kapna a tudományos munka és a kutatás is, tette hozzá dr. Rózsa László.

Manninger Jenő polgármester arról beszélt lapunknak, a város hagyományainak része a lovassport s a tenyésztés, és az egyetem további, jövőbemutató fejlesztéseket tervez, amelyek fontosak Keszthely számára is. Mint mondta, örülne, ha folytatódna a tradíció a térségben, amelynek éppúgy része a lovasiskolák működése mint a lovasturizmus, amely egyre inkább erőre kap. 

A megemlékezésen Magyar Imre emléktábláját lánya, Wágenhofferné Magyar Ágnes koszorúzta meg Manninger Jenő, dr. Rózsa László és dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus társaságában. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában