6. Göcseji Dombérozó

2022.07.10. 10:45

33. alkalommal rendeztek aratóversenyt Nován (videó)

32 közép-zalai falura kiterjedő 6. Göcseji Dombérozó keretében rendezték meg szombaton a híressé vált novai aratóversenyt, melyre ezúttal nyolc arató banda jelentkezett. A vetélkedés során az aratáson túl az ételeket, a kaszafenést, a kalapálást, a koszorúkötést is díjazta a zsűri.

ZH

Fotó: Pezzetta Umberto

A megnyitót a novai sportegyesület pályájánál tartották, ahol a Göcsej Szíve népdal- és tánckar műsora alapozta meg a hangulatot, majd Németh József, Nova polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Pácsonyi Imre, a Zala megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, mindnyájan hangsúlyozták elődeink munkájának tiszteletét, a tradíciók ápolásának szépségét. Kiss Mihály,  Zalakaros nyugalmazott jegyzője, a verseny ötletgazdája is köszönetet mondott a novaiaknak, hogy 33 éve életben tartják a különleges versenyt, majd dr. Karamán József, a zsűri elnöke idézte fel a korábbi esztendők eseményeit, az évszázadok alatt kicsiszolódott munkafolyamatokat, valamint az aratóételek ízeit Dr. Karamán József, a Zala Megyei Növény - és Talajvédelmi Szolgálat nyugalmazott igazgatója mellett a kormányhivatal és a kamara agrárszakemberei valamint helyi mezőgazdászok alkották a bíráló grémiumot.  A versenyzők Vasboldogasszony, Becsvölgye, Gellénháza, Ságod, Gutorfölde színeit képviselték, kis- és nagybandába rendeződve.

A megnyitó ceremónia után a Horváth-család birtokán, cameleon fajtájú búzát érlelő gabonamezőn kezdődött el a verseny, a helyszínt tangóharmonika hangjaira közelítették meg a bandák, a kosarakban pedig kelt tészták, kalácsok várakoztak a megéhezőkre. A zsűri figyelte a tarlómagasságot (azt, hogy milyen közel vág a kasza a gabonaszál tövéhez), az összekötött kévék egyenletességét, méretét, rendezettségét, a kötés szorosságát, valamint a tarlótisztaságot. Szabó Béla zsűritagtól (a Zala Megyei Kormányhivatal agrárügyi  főosztálya növény- és talajvédelmi osztályvezetője) megtudtuk, a mozdulatokon látszik a gyakorlottság, sőt, az erővel való gazdálkodás praktikussága is.

Húsz éves kaszával dolgozott a gellénházi Tarlóbetyárok kaszása, Igazi Sándor, mögötte Lóránth Kristófné Emma és Horváth Jánosné  Éva szedte a markot. A ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub színeiben nagybanda érkezett: Kiss Csaba, Kiss Csabáné Kati, Borbély István, Peszleg Sándor, Kóbor Istvánné, Bor József összeszokott csapatként dolgozott a 2-es parcellában, Huszonegy kévét raktak egy keresztbe, ahogy elődeiktől  tanulták. Idén ők készítették a novai aratóverseny egyik szimbólumát, a levendulából és búzából font gabonakoszorút. A ságodiak szorgalmasan ápolják a falusi-paraszti munkák, s a hajdani hétköznapi élet hagyományait, Kiss Csaba például öt kaszát is őriz odahaza, amelyeket az unokái is megcsodálnak.

-Nagy becsben tartjuk a régi tárgyakat, használati eszközöket, az én fiam, ha hazajön, csak abból a tányérból eszik, amiből gyerekkorában - mondta Kiss Csabáné, Kati, aki hagyományos arató étellel készült.

Eredmények

A szombaton Nován rendezett hagyományőrző kézikaszás aratóversenyt a nagybanda kategóriában a ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület nyerte meg, 2. lett a Gellénházi Aratóbanda.  A Kisbanda kategóriát a Gellénházi Tarlóbetyárok nyerték, Zala Megye Első Kaszása idei megosztott díja  Kálmán Imréé (Vasboldogasszony), és Peszlen Sándoré (Gellénházi Tarlóbetyárok) lett. A legjobb kaszakalapáló  Fábián Imre (Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület), a női kaszás kategória nyertese  Kocsis Zsuzsanna (Becsvölgye), a legszebb arató koszorút Németh Mihályné  fonta, az aratási étel- ital bemutató legjobbja a Rebecse egyesület lett. Tarlófutásban a 30 alatti férfi kategóriában Pécz Máté bizonyult a legügyesebbnek, a Fairplay díj Tóth Péteré és Kántor Lőrincé lett, a 30+os férfi kategória győztese Horváth Gergely,  a  30 alatti nő kategóriában  Weiland Ramona győzedelmeskedett, a 30 év felettiben pedig  Lapat Roberta.

 

A kézi aratás története 

Európában a 15. században kezdték el először a kézi aratást, Magyarországon a század második felében terjedt el. Ez váltotta le a sarlóval való aratás.

A kaszás aratás munkamenete több mozdulat pontos összehangolásából álló munkafolyamat: A kaszás arató a jobb lábával előre lép, jobb karjával a kaszát annyira fölemeli, hogy annak hegye a levágandó gabona széléig érjen, ezután maga előtt, jobbról balra húzza a kaszát. A jobb kéz a mell előtt keresztbe lendül, és a bal kar oldalt kinyúlik. A kasza ív alakban 2–5 cm magasan vágja el a szárat. A kaszás ezután bal lábával lép előre és megismétli a mozdulatot


Korábbi írásaink:
https://www.zaol.hu/hirek/2017/07/babparade-es-aratoverseny
https://www.zaol.hu/nova/2017/04/kaszak-csephadarok-viadala
https://www.zaol.hu/gazdasag/2014/07/a-falu-el-es-elni-is-akar-1
https://www.zaol.hu/hirek/2013/07/aratoverseny-huszonotodszor-novan
https://www.zaol.hu/cimlapon/2010/07/hagyomanyorzes-es-megujulas-a-kezikaszas-aratoversenyen-kepgaleriaval-1
https://www.zaol.hu/belfold/2008/07/huszadszor-vagtak
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában