Gazdaság

2014.07.20. 17:43

A falu él, és élni is akar

Nova – Tizennégy csapat, hét nagy- és hét kisbanda vett részt a Nován 26. alkalommal megrendezett kézikaszás aratóversenyen.

Gyuricza Ferenc

A patinás hagyományőrző és szórakoztató program péntek este kezdődött, és vasárnap késő estig tartott. A kézikaszás aratásra szombat délelőtt került sor, a nagybandák versenyében a németfalusiak, a kisbandáknál a gellénháziak szerepeltek legjobban. A Göcsej első kaszása cím birtokosa a nagykutasi Kovács Miklós lett.

Nova   – Van, aki hetven éves korában, mások huszonévesen próbálták ki először, milyen kézikaszával aratni. Nován már 26. alkalommal rendezték meg azt a hagyományőrző programot, amit nemcsak a megyében, de országszerte is egyre több helyen vesznek át.

A hagyományápolás lényege éppen ez, mindig legyenek olyanok, akik tovább viszik a népi örökséget, őseink kultúráját és életformáját. A novai aratóverseny szervezői nem is panaszkodnak, Lendvai Jenőné polgármester azt mondta: minden évben csatlakoznak a rendezvényhez új szereplők.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az egykori novai kezdeményezés egyre inkább gyökeret ver az országban – foglalta össze röviden a polgármester. – Idén 14 csapatot fogadtunk, köztük már visszatérő bandákat, illetve újakat is. Ez évben az önkormányzat az egyedüli szervezője a versenynek, ám így is tudtuk a korábbi színvonalat tartani.

A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a falu – amely a világ legősibb lakóformája –, kultúrájának és hagyományainak őrzésével azt bizonyítja, hogy élni akar.

És valóban, a mező élettel telt meg, nemcsak a kaszálók, marokszedők, kötélvető-kévekötők és keresztrakók lepték el a búzatáblát, hanem a nézelődők, bámészkodók sokasága is. Az egyik résztvevő csapat, a zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület tagja, Berkes József szerint előbb-utóbb belőlük is lehetnek még kaszások.

– Én is csak most, hetven évesen aratok először kézzel – árulta el. – Vannak állataim, zöldet rendszeresen kaszálok nekik, túlságosan sok különbséget nem is érzek a kettő között. Arra kell figyelni, hogy egyenletesen vágjuk a gabonát, s a tarló a lehető legalacsonyabb legyen.

Az agronómus végzettségű Berkes József azt mondja, régen még a gyerekeket is bevonták a munkába, az ő feladatuk volt például a letört kalászok összegyűjtése. Most ugyan ez elmaradt, de a szakemberekből álló zsűri többek közt arra is odafigyeltek, hogy mennyire hagyják tisztán maguk mögött a tarlót a bandák.

Az aratást követően további programok, köztük hagyományos ételbemutató várta az érdeklődőket. Ez utóbbiban a pórszombatiak is remekeltek, a göcseji csapat tagjai, Bertalics Istvánné elmondta, már pénteken hozzákezdtek az étkek elkészítésének, ami szinte teljes egészében megegyezett azzal, amit annak idején a háziasszonyok is kivittek a mezőre.

– Tartalmas étel kellett, hiszen az aratás igen nehéz fizikai munka – mondta Bertalics Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!