Hagyományőrzés és megújulás a kézikaszás aratóversenyen (képgalériával)

Szikrázó napsütés, perzselő forróság és gyöngyöző homlokok. A Megyei Közművelődési Intézmény és a novai önkormányzat által közösen szervezett szombati kézikaszás aratóverseny ezúttal próbára tette a hagyományőrző csoportok tagjait.

Gyuricza Ferenc

A már több mint két évtizedes múltra visszatekintő aratóversenyre soha ennyi csapat nem jelentkezett, összesen 27 kis- és nagybanda gyürkőzött neki a göcseji település szélén kijelölt parcelláknak. Mindez köszönhető a bimbódzó horvát kapcsolatnak is, hiszen most első ízben Muraköz megyéből  Csáktornya és Varasd környékéről  is érkeztek aratóbrigádok. Újdonságot jelentett továbbá, hogy a munka megkezdése előtt Tóth Tibor plébános meg is szentelte a búzamezőt, s azon a ténykedőket.

- Amíg nem ittam egy kupica pálinkát, én bizony a kezembe nem veszem a kaszát - mondta a sükösdi betyárok vezetője. A somogyi csapat tagjai nem is titkolták, ők bizony mulatni akarnak, azért neveznek a versenyre, ám a tikkasztó hőséggel, amit a perzselő nap okozott, nem számoltak. Többen közülük le is heveredtek a kökénybokor alá szundítani egy jót.


Mások komolyabban vették a feladatukat, a nagykutasi csapat által learatott parcellán az utolsó szalmaszálat is összeszedték, a keresztbe rakott kévék pedig mértani pontossággal illeszkedtek egymáshoz.

- Gyerekkoromban rengeteg aratáson vettem részt, jól megtanultam, mire kell figyelni - mondta a csapat kaszása, Fábián Imre. - Mindig kora reggel kezdtünk, és sokszor csak sötétedéskor fejeztük be. Persze az itt lévők nagy része ebből már semmit sem tudhat. -
 
A nap további programjaként aratási ételbemutatót tartottak a mezőn, majd cséplőverseny és kulturális bemutató következett, amit a szervezők szintén megújítottak, mivel mint azt Török Károlyné művészeti szakreferens kiemelte szeretnék a hagyományőrző tevékenységbe a fiatalokat bevonni, de arra is törekednek, hogy a fellépőknek több időt tudjanak biztosítani.


- Az aratóversenyen a nagybandák közül a Nagykutasi Népdalkör, míg a kisbandák közül a Lakhegyi Hagyományőrző Egyesület végzett az élen
Göcsej első kaszásának 2010-ben a bucsutai Kútfej Istvánt választották

- A zsűri döntése alapján a cséphadarós cséplőversenyen a somogybabodi csapat nyújtotta a legjobb teljesítményt

- A kísérőprogramként megtartott főzőversenyen a helybéli Kozma László által készített egytálétel ízlett a leginkább az azt kóstolólóknak

- Az Arató Kupáért vívott kispályás labdarúgó tornán Bak csapata végzett az első helyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!