Hírek

2013.07.14. 16:41

Aratóverseny, huszonötödször Nován

Nova - Idén huszonötödik alkalommal rendezték meg a göcseji aratóversenyt Nován. Érkeztek bandák Zalából, a szomszédos megyéből, Somogybabodról és Gamásról, s még a határon túlról, Szlovéniából is.

Arany Gábor

Igaz, utóbbiak, a völgyifalusiak idén csak kaszakalapálásban és arató étkek bemutatásában jeleskedtek, mert nem találtak a bandájukba kaszát forgató embert.

Bizony, körültekintve a határban hajlongó sokadalmon, kevés fiatalt lehetett látni. A lelkesedés azonban nem korfüggő, ahogy ezt a nem egyszer nyugdíjas korú versenyzők bebizonyították.

Munkájukat szakavatott zsűri értékelte: a tarló minőségét, tisztaságát, a kévék egyenletességét, a kötések minőségét, a kereszteket. Ezzel azonban még ne ért véget a verseny, mert délután a csűrnek kinevezett helyen, azaz a sportpályán cséphadaróval kellett a kévét kicsépelni és a magot megtisztítani. Itt a munka menetét, illetve minőségét, a kicsépelt mag mennyiségét értékelték.

– Itt voltam már ez első versenyen is, 1988-ban – árulta el a 77 éves Pilise József, aki Andráshidáról érkezett az Igazgyöngy hagyományőrző Egyesület kisbandájával. – Tizenhat évesen tanultam meg kaszálni, aztán sokat eljártam, 18 évesen már Hottón 280 kereszt búzát arattam le az ottani nagygazdának – mesélte. – Otthon nagyon sokáig kézzel arattam, mert kis területeken gazdálkodtam. A gép mégse tudott volna rajtuk megfordulni. Nem nehéz megtanulni a kaszálást, aratást csak gyakorolni és figyelni kell – mondta és elárulta, hogy épp a verseny előtti napon segített kiokítani a fortélyokra az Igazgyöngy nagybandájának második kaszását, ifjabb Smodics Jánost. Pedig előtte nem sokkal még úgy nézett ki, az igazgyöngyösök nem jönnek el idén Novára.

Volt, aki épp a versenyen kapott kedvet, de nem ment olyan jól neki, hogy bandát keressen magának.

– A földbe nem húztam bele, az nagy szégyen lett volna, de az ötödik suhintás után megkértek, hagyjam inkább abba – ismerte el Módos Béla, aki Budapestről érkezett ismerőse invitálásra és nagy élvezetét lelte a forgatagban.

– Településünk legnagyobb rendezvénye ez, immár huszonötödik éve – fogalmazott Lendvai Jenőné polgármester. – Az országban mi elsőként rendeztünk hagyományos kézi kaszás aratóversenyt még a rendszerváltás előtt, azóta más sok követőnk akadt – utalt a kezdetre a polgármester, akinek édesapja és fia is tagja volt a háromfős novai kisbandának.

Szavaiból kiderült, az arató- és cséplőverseny mellett, aratási ételek főzésében is rendeztek vetélkedőt. Emellett hagyományőrző együttesek műsora, sportprogramok, koncertek is várták az érdeklődőket. Ily módon a jubileumi aratóverseny háromnapos rendezvénnyé nőtte ki magát.

Az aratóversenyben a nagybandák (2 kaszás, 2 marokszedő, 1 kötélvető, 1 kötöző) között az élen Németfalu csapata végzett Zalabaksa és Gellénháza aratói előtt. A kisbandáknál(1 kaszás, 1 marokszedő, 1 kötélvető, 1 kötöző) a lakhegyi Daloskör aratói győztek a novai csapat előtt, míg a harmadik helyet a lakhegyi Hagyományőrző Egyesület triója szerezte meg. Göcsej első kaszása címet idén az andráshidai Igazgyöngy Egyesülettel érkezett Pilise József érdemelte ki. Kaszakalapálásban Marton Ferenc bizonyult a legjobbnak, ő Völgyifaluból érkezett. A cséplőversenyben a gellénháziak végeztek az élen, egy csapattagra számítva 1,75 kilónyi búzát nyertek ki a megadott kévemennyiségből. Őket Németfalu csapata követte, megelőzve somogybabodiakat.

Az aratóételek bemutatóján a nagykutasiak terítéke nyert, az aratókoszorú-kötők közül a nagykutasi Németh Mihályné művét tartották a legtöbbre az ítészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!