Hagyomány és tradíció

2024.05.12. 20:00

Hetés vendégül lát! - Kétnapos gasztrokulturális rendezvény a hetési falvakban

Hetésben a mai napig őrzik a hagyományokat a gasztronómia és a kézművesség terén, az évenként májusban, pünkösd előtt megrendezett Hetés vendégül lát! elnevezésű gasztrokulturális rendezvény során ezeket igyekeznek is bemutatni.

Korosa Titanilla

Balról Pácsonyi Imre, Bedő Andrea, Szőkéné Csuka Edit és Vigh László Bödeházán

Fotó: Korosa Titanilla

A szlovén-magyar határ mentén található Gáborjánháza, Bödeháza, Szíjártóháza és Zalaszombatfa lakosságszáma összesen közelíti meg a 200 főt. A Hetés vendégül lát! rendezvénysorozat alkalmával felpezsdül az élet a falvakban, a kétnapos program során több százan járják be a négy települést. Főként a gasztronómiára építenek ilyenkor a hetésiek. Gáborjánházán idén is begyújtották a kemencét és kerek perec, langallót sütöttek, a helyi szövőműhelyben a szőtteskészítéssel ismerkedhettek az érdeklődők. Sorrendben haladva Szíjártóháza ilyenkor a második helyszín, ahol a füstölt ízű búbos túró a kóstolásra váró igazi különlegesség és a szövést egy kicsit magunk után hagyva a kosárfonás rejtelmeibe engednek betekintést. Idén Csány Eliza kosárfonó tartott bemutatót. Zalaszombatfán - a gasztronómiánál maradva - következik a desszert, hiszen ilyenkor ott fumut sütnek, a baba alakú diós-mákos-mazsolás kalácsot, ami mindig nagy kedvence a közönségnek. A kézművesség pedig duplán jelentkezik, a Hetés Szőttes Múzeum mellett idén vesszőfonó kiállítás is várta a látogatókat. Emellett, aki figyelmesen járta végig a falvakat láthatott még a népi építészet emlékeiként kódisállásos házakat, szoknyás haranglábakat, kis kápolnákat és az utak mellett felállított keresztek. 

Vasárnap Bödeházára várták a vendégeket, ekkor tartják ott az éves búcsút. A délelőtti szentmise és fumu szentelés után délután a kultúrpajtában többen is köszöntötték a megjelenteket. Méltatta az eseményt és a muravidéki határon túliakkal való kapcsolattartást a térség országgyűlési képviselője Vigh László, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a kisebb falvak kitörési lehetősége, ha élhetővé, vonzóvá teszik ezeket, hiszen sokan költöznek vidékre a városi nyüzsgésből. Az ilyen programok ezt szolgálják. 

Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere pedig arról beszélt, hogy a település önkormányzatának egyaránt célja a hagyományápolás és a fejlődés, ennek megfelelve szervezik ezt a programot. Majd Szőkéné Csuka Edit, a Mesés Hetés Egyesület elnöke beszélt céljaikról.

Ezután kulturális műsor kezdődött, közben sült a hetési perec a kemencében és más tájjellegű étkek közt is válogathattak a vendégek. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában