Ékességeket készítenek

2022.04.22. 16:00

Varrókört alakítottak Ramocsán, a kézimunkázás a szenvedélyük

Varrókör elnevezéssel öntevékeny kézimunka csoport alakult az egyik legkisebb lélekszámú településen, Ramocsán. Tagjai szerdánként tartják szakköri foglalkozásaikat.

Gyuricza Ferenc

A varrókör: Jankovicsné Németh Zsuzsanna (balról), Dobránné Mózes Erzsébet, Durst-Bartha Andrea, Horváth Erzsébet, Wéninger Teréz, Szabó Erzsébet, Gerencsér Bernadett, Borbás Ibolyka

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A nyolcfős csoport létrehozásának ötletgazdája Gerencsér Bernadett volt, aki a térség három településén – Ramocsa mellett Kerkafalván és Magyarföldön – lát el a közművelődési feladatokat. Mint mondotta: ezzel a tevékenységgel azért nem akartak csatlakozni a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált szakköri hálózathoz, mert többféle tevékenységet végeznek, s nem szerették volna, ha meghatározott keretek között folyik a kézimunkázás, hiszen induláskor nem tudhatták, lesz-e állandóan 5–7 olyan tag, aki a Nemzeti Művelődési Intézet szakköreinél meghatározott ideig kitart a csoportban. Azóta kiderült, a meghatározott húsz hétnél tovább is szívesen együtt maradnak tagok. 

– Mindhárom faluban vannak olyanok, akik szívesen foglalkoznak valamilyen kézimunkával – magyarázta Gerencsér Bernadett. – Dolgozhatnának otthon is, de együtt, társaságban eltölteni az időt mégiscsak kellemesebb. Elbeszélgetünk egymással, az sem vonja el a figyelmünket a kézimunkázástól, hogy közben meg kellene keverni a rántást, ezért elég szépen haladunk. 

A tagok közt vannak olyanok, akik gobelinnel foglalkoznak, mások a különböző hímzéseket, például a kalotaszegi nagyírásost vagy a fehér hímzést részesítik előnyben. A hölgyek egyike pedig azért vesz részt a foglalkozásokon, mert közben svéd masszázsban részesíti a többieket. 

– A kézimunkázás régen generációról generációra szállt, az anya adta tovább a tudását a lányának – folytatta a varrókör vezetője. – Mára ez a szokás kihalt, egyrészt már nem is élnek egy háztartásban a különböző generációk tagjai, másrészt a nőknél mára annyira kitolódott a családalapítás, gyermekvállalás időszaka, hogy nem foglalkoznak kézimunkával. A gyermekek születése előtt a karrierépítés köti le idejüket, negyvenévesen pedig már nem akarnak újabb tevékenységekbe kezdeni. Pedig kézimunkázással gyönyörű textíliákat, a lakás enteriőrjének igazi ékességeit lehet elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában