Frissen Zalából

2022.02.04. 07:00

Hegyi utat hoznak rendbe Zalatárnokon

Minőségi változást hozhat a Szent György-hegyi szőlőbirtokok megközelítésében a fejlesztés, amit még az év első felében tervez megvalósítani az önkormányzat. Pályázati támogatással, mintegy 45,6 millió forintos beruházás révén újítják meg a dombháthoz vezető külterületi utat.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt a felújítás előtt álló külterületi úton

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az önkormányzat által még tavaly benyújtott pályázat pozitív elbírálásáról az elmúlt héten érkezett meg a hivatalos értesítés. Soós Zsolt polgármester elmondta: a hírt a helyiek örömmel fogadták, hiszen több száz birtok van a Szent György-hegyen, sőt, olyanok is vannak, akik életvitelszerűen ott élnek. 

 

– A vidékfejlesztési program támogatásának köszönhetően több évtizede fennálló adósságunkat tudjuk törleszteni – folytatta a polgármester. – A Szent György-hegyre ugyanis egy földút vezet, amelyet a mindenkori lehetőségekhez mérten így-úgy próbáltak javítgatni, járhatóbbá tenni. Hol kavicsozták, de került bele tetőcserép-törmelék és tégla­zúzalék is, a legtöbbször azonban csak arra volt mód, hogy gréderezéssel igyekeztek a felszínét kiegyengetni. 
A polgármester szerint alapvető probléma, hogy az út menti vízelvezetés nem megoldott. Az utóbbi évekre jellemző özönvízszerű esőzések, valamint az azok után a Szent György-hegyről lezúduló ár komoly károkat okozott az útban, helyenként mély vájatok keletkeztek benne. Ezért a tervezett felújítás során nemcsak zúzott bazalt kerül a temetőtől a Szent György-hegy kapujáig tartó szakaszra, de a vízelvezetést is megoldják. Ezek együttes költsége 45,6 millió forint a számítások szerint, aminek 95 százalékára nyújt fedezetet az elnyert támogatás. Az önkormányzat a felújításhoz 2,4 millió forintos saját erővel járul hozzá. 

 

– Szeretnénk a programot mielőbb megvalósítani, abban bízunk, hogy az április 9-re tervezett bortúrára már a felújított úton mehetünk – sorolta tovább Soós Zsolt. – Azért sem akarjuk a munkálatokat időben nagyon elhúzni, mert az út mellett mezőgazdasági művelésű területek is találhatók. A gazdákkal egyeztettünk, hogy a felújítás idején a területeiket máshonnan kell megközelíteniük, s kértük tőlük, legyenek partnerek abban is, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni az út járhatóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában