Frissen Zalából

2022.02.22. 11:40

Beruházásokat terveznek Pacsán

Saját bevételekből finanszírozva és pályázati támogatásokkal terveznek beruházásokat a közép-zalai városban.

Arany Gábor

Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A József Attila utca rekonstrukcióját kétféle pályázati támogatást is felhasználva valósítják meg az 1700 lakosú városban. Mint már beszámoltunk róla, a legforgalmasabb szakasz – ahol az iskola és óvoda, játszótér, sportcsarnok  található –, tehát a Gagarin és Ady utca közötti rész felújítására belügyminisztériumi pályázaton kapott támogatást az önkormányzat, és a beruházás 7 millió forintos önrésszel valósulhat meg, mégpedig a tervek szerint nyáron az iskolai, óvodai szünet idején. Megújul az utca burkolata és a szegélyezése, valamint a szennyvízaknák fedlapjait cserélik ki,

 

A nyugati szakasz, a Gagarin utca Szent István tér között rész felújításához pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatását szeretnék elnyerni, közölte érdeklődésünkre Kelemen Tamás polgármester.

 

Az elképzelések szerint az Ipari Parkot is fejlesztik, azaz: a meglévő szabad, több hektáros területet tervezik kisebb egységekre bontani, közművesíteni, utat építeni hozzájuk. Ehhez is a TOP Pluszból remélnek támogatást.

 

A letelepedés támogatására pedig önerőből lakótelkeket alakítanak ki, mert a szabad ingatlanok elfogytak. Az önkormányzat sajáterős beruházásában az Ady utcától keletre fekvő területen – az egykori edzőpályánál –  6-8 építési telket lehetne kialakítani. Ehhez módosítani kell a rendezési tervet, az építési szabályzatot, ám csak ennek költsége eléri az egymillió forintot, tette hozzá.

 

Továbbra is megoldásra vár a nagy forgalmat lebonyolító és a térséget szolgáló autóbusz-állomás, illetve -váró teljes felújítása, amelynek költségeire nem találtak még pályázati támogatást. A furcsa helyzet annak köszönhető, hogy az önkormányzat területén működő és a tömegközlekedést kiszolgáló létesítmény nem számít útnak _ márpedig ennek felújítására léteznek pályázati támogatások _, hanem buszváró a besorolása, amire viszont nincs hasonló pénzügyi segítség. Ráadásul a fenntartás minden költsége is a város kasszáját terheli, több milliós összeg, például csak a világítás számlája  500 ezer forint évente. A létesítmény felújítása százmillióra rúgna, ez céltámogatás nélkül megoldhatatlan a város számára. Ha ezt megkapja az önkormányzat, akkor a váróhelyiség, az utak, parkolók, járdák teljes felújítása mellett napelemes kandelábereket telepítenének, közölte végezetül Kelemen Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában