Frissen Zalából

2022.01.10. 19:00

Számos előnyt tartogat a formálódó kapcsolat Keszthely és a japán Mimasaka között

Szándéknyilatkozatot írt alá Keszthely és a japán Mimasaka polgármestere a közelmúltban. A cél, hogy tartalommal teli, gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolat alakuljon ki a két település között.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint és Hagiwara Seiji (mindkettő középen) a tervek szerint nyáron személyesen is találkozik

Forrás: Zalai Hírlap

A mintegy 30 ezer lakosú Mimasaka az ázsiai ország déli részén fekszik, s eddig néhány japán, francia, illetve egy-egy osztrák és kanadai településsel alakított ki hivatalos kapcsolatot. Most Keszthelyre figyeltek fel a távoli településen.

– A mostani önkormányzati ciklus elején célként tűztük ki, hogy erősítsük Keszthely térségi turisztikai központ szerepét – fogalmazott Nagy Bálint polgármester. – Ekkor látogatott el hozzánk Japán magyarországi nagykövete, aki az itt töltött nap során megismerkedett a várossal, illetve kulturális, történelmi és földrajzi potenciáljával. Az ő közvetítésével vettük fel a kapcsolatot Mimasakával, az elmúlt több mint egy évben pedig számos levelet váltottunk, illetve online egyeztetést folytattunk, s a tárgyalásokba Magyarország tokiói nagykövetsége is bekapcsolódott.

Mindezek eredményeként, dr. Palanovics Norbert nagykövet segítségével s jelenlétében, Hagiwara Seiji polgármester és a balatoni város első embere az elmúlt év végén aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelynek elsődleges célja, hogy a két város között jól működő testvérvárosi kapcsolat alakuljon ki. Most a távolság és a pandémia miatt mindenki „otthonról” nyújtott a másik félnek – képletesen – kezet, de már tervezik a személyes találkozót is: ha minden jól megy, a nyáron Keszthelyre érkezik Mimasaka hivatalos delegációja.  

A dokumentumban az együttműködés fő területeiként az oktatást, a kultúrát, az agráriumot és az idegenforgalmat jelölték meg. 

– Magyarország turisztikai szempontból komoly potenciállal bír a japánok számára, amelyhez mi például a Festetics-örökséggel s az ahhoz kapcsolódó attrakciókkal tudunk hozzájárulni – szögezte le Nagy Bálint. – Ezzel pedig megszólíthatók a Budapestre érkező japán vendégek. Másrészt elindultunk az „okos város” megteremtése felé, s e tekintetben az ázsiai ország világviszonylatban is az élen jár, így az együttműködésünk ezen a téren is tartogat lehetőségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában