Használjuk átgondoltan és etikusan

2024.05.23. 14:00

Előadások a drónokról fiataloknak - videó

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) csütörtökön a Kanizsa Arénában rendezte meg a Drónia Roadshow IV. állomását, melyen a Nagykanizsai Tankerületi Központ jóvoltából közel 400 diák vett részt.

Benedek Bálint

A Drónia Roadshow IV. állomásán Berke László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető, Janzsó Antal, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége főtitkárhelyettese, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselője, Örmény Georgina Viktória, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége dróntagozatának elnöke, Tigyi István Zsolt, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége dróntagozatának társelnöke, Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója, Bíró Patrik, a tankerület szakmai vezetője és Balogh László polgármester

Fotó: Szakony Attila

A GTTSZ eseményén Balogh László polgármester köszöntőbeszédében egy minap megjelent írás kapcsán azt latolgatta, hogy nem veszélyeztetik-e az emberek munkáját hosszú távon azok az új módszerek és eszközök – maga a robotika –, melyeket a mesterséges intelligencia irányít vagy működtet.

–  A mesterséges intelligencia témája a filmekben már évtizedek óta jelen van, és a rémisztgetés a fő motivációja, miszerint az MI túlnő az emberen és öntudatára ébredve feleslegessé tesz minket –  fogalmazott a városvezető. – A drón ugyan még nem öntudattal rendelkező és önmagát irányító rendszer, de pilóta nélkül működik, helyettesítve az emberi jelenlétet.

Hozzátette: nem a gépek ellen kell lázadni, hanem meg kell tanulni használni őket, fel kell fedezni a bennük rejlő lehetőségeket, hogy új kapukat nyithassunk meg a világ és elsősorban az ember számára. Vagyis megismerni kell a robotika világát, tanulni róluk és belőlük, mert ez a megismerés nyit új területeket, nyitja meg az ember 21. századi útját. A mostani roadshow egy ilyen lehetőség. A megismerés és tanulás egy látványos, sok új információt hordozó platformja, ahol a drónok használatáról, felhasználási módjairól van szó.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a városvezetőhöz hasonlóan kiemelte: a drónok előnyeiről, lehetőségeiről kell beszélni a mai generáció tagjainak.

–  A drónok megjelentek többek között a mezőgazdaságban, de egyéb területeken is, ahol megkönnyíthetik, segíthetik az emberek munkáját –  mondta a képviselő. – Azonban nem csak a pozitív oldalát ismerjük a mesterséges intelligenciának, ezért a veszélyekre is rávilágít ez a roadshow. A digitalizáció terültén igenis szükség van a hiteles információszerzésre, hogy a fiataljainkat biztonságban tudhassuk.

A diákokhoz szólt még Berke László, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság rendőr ezredese, rendőrségi főtanácsosa, kapitányságvezetője. Hosszan beszélt a tanulókat érintő veszélyekről, amelyek a virtuális világban leselkednek rájuk. Nagyon sok csaló van a digitális térben, ezért kérte hallgatóságától: minden esetben legyenek körültekintőek.

Bíró Patrik, a Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője szerint fontos, hogy a tinédzserek lássák meg a technikai fejlődésben rejlő lehetőségeket, és használják az eszközöket átgondoltan és etikusan.

A résztvevők előadásokat hallhattak a kibertér, a mesterséges intelligencia, a kiberbűncselekmények megelőzése, a drónok a rendőrség használatában, a drónok mint sportág és a karrierlehetőségek a rendőrségen témakörében is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában