Kortárs művészet

2024.05.23. 14:30

Kendlimajori Nemzetközi Művésztelep: többségében magyar alkotókkal

Kisrécsén a kendlimajori kortárs művészet egyik otthona hamarosan újra benépesül, hiszen a Ludvig család június 2. és 16. között rendezi meg a Kendlimajori Nemzetközi Művésztelepet, többségében magyar alkotókkal.

Benedek Bálint

Az esemény jelentőségéről Ludvig Klára házigazda és férje, Ludvig Zoltán festőművész beszélt Kendlimajorban. Elmondták: az idén újabb jubileumot ülnek, hiszen 25 éve kezdték el szervezni a művésztelepet, melyből kezdetben egy évben kettőt is tartottak. Ezért lehet az, hogy az idei lesz a 32. alkalom.

Ludvig Klára és Ludvig Zoltán Kendlimajorban. Ezúttal 25 művészt fogadhatnak a két hetes művésztelepen Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila


– Az ünnepélyes megnyitón, június 2-án (vasárnap) 19 órakor hagyományosan Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere köszönti a vendégeket – folytatta Ludvig Klára. – Itt közreműködik Nagykanizsa város vegyeskara és Tiborcz Iván jazz zenész. Ezúttal a vendéglátó, Ludvig Zoltán és fia, Ludvig Dániel festőművész mellett 25 alkotó vesz részt a művésztelepen. Többségben lesznek a magyarok, amire évek óta nem volt példa. Ennek okai között találhatjuk a világban zajló konfliktusokat, illetve azt, hogy sokan már nehezen mozdulnak ki a megszokott terükből. Új résztvevőként köszönthetjük az osztrák Heinrich Hofmann játszótértervezőt és festőművészt. A művésztelep támogatói ajánlották őt, még nem találkoztunk vele, de remélhetőleg hasznos tagja lesz a csapatunknak. A fővárosi Sebestyén János festőművész korábban többször járt a művésztelepen és most a második alkotóhéten csatlakozik, rajta kívül pedig a nagykanizsai fotós, Balázs Ádám szintén "beleszagolhat" a kendlimajori miliőbe.
A programokról szólva Ludvig Klára kiemelte: június 4-én, kedden Ludvig Dániel önálló kiállítása lesz a nagykanizsai Plakátházban. Majd június 7-én, pénteken 19 órakor Kardos-Horváth János, a Kaukázus együttes frontembere KHJ néven az önálló dalestjével mutatkozik be Kendlimajorban. Június 8-án és június 9-én 10 órától szintén a művésztelepen tartják a nyílt napot. Ezt követően június 11-én a társaság tagjai autóbuszos kirándulásra indulnak Siklósra, ahol a Siklósi Szalon kiállítását látogatják meg. Majd a hét zárásaként június 15-én várhatóan 19 órától az ünnepélyes zárókiállításra várják az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában