A közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt a traktor

2024.05.22. 07:54

Halálos baleset, tilosban járt a traktoros, túl gyorsan hajtott a motoros

A tavaly május elsején történt tragikus baleset miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég készült el a vádirat.

Arany Gábor

Az összeroncsolódott motorkerékpár

Fotó: Rendőrség

Ennek lényegét dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. Eszerint az ügyben vádlottá lett 50 éves, Hahóton élő férfi 2023. május 1-én délután fél egykor  74. számú főúton Fakospuszta irányából Nagykanizsa felé tartott traktorral annak ellenére, hogy erre útszakaszra lassú járművel tilos behajtani. Ráadásul a traktor érvényes forgalmi engedéllyel nem rendelkezett, féklámpája, helyzetjelzője és jobb oldali hátsó irányjelzője nem működött, ezért a közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt, zen kívül a lassú járműre felszerelt homlokrakodó nem volt a hatóságnál bejelentve. A traktoros a járművel Hahót határában a főút és Csányi László utca kereszteződéséhez érve balra irányjelzett, hogy a Csányi László utcára bekanyarodjon. A manővert megkezdte, de figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a járművét már előző, a menetirányuk szerinti bal oldali forgalmi sávba áttért és a megengedett 90 km/h helyett 116-118 km/h sebességgel közeledő motorkerékpárnak. Ennek 25 éves zalaegerszegi vezetője a kanyarodó traktort látva balra kormányzott, ennek ellenére a traktor bal első kerekének, illetve a jármű elejére felszerelt homlokrakodó bal oldalának ütközött. A motorkerékpárt vezető fiatal férfi és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.
 

A motorkerékpár a traktor bal oldalának ütközött
Fotó: Rendőrség

A baleset oka a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő motorkerékpáros közrehatása mellett az volt, hogy a traktoros a KRESZ-t megszegve, a balra kanyarodásakor, a felezővonal átlépése előtt nem győződött meg arról, hogy az általa vezetett jármű előzését a motorkerékpáros már megkezdte.
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában