Frissen Zalából

2021.12.18. 14:00

Remélik januárban kezdődhet a nagykanizsai oldtimer kerékpármúzeum építése

Az oldtimer kerékpármúzeum létesítésének ötlete a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetségtől (KOKSZ) származik, melynek tagjai hétvégente, társadalmi munkában a falazat tégláinak tisztítását és pótlását végzik.

Benedek Bálint

Dene Tibor és fia, Krisztián a leendő múzeumban

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Korábban többször írtunk róla, hogy a Sugár utca 3. szám alatti impozáns épületben – ahol egykor a könyvtár is működött – több üzlethelyiség üresen állt, ezek közül egy 170 négyzetmétereset választott ki a kerékpárosok csapata a múzeum helyszínének. A KOKSZ tagjai szinte azonnal nekiláttak az elhanyagolt épületrész rendbetételének: hónapok óta minden hétvégéből egy napot arra szántak, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a folytatáshoz. És a kétkezi munkával még nem is végeztek. 

– Szeptember óta a tagjainkkal közösen ismét gőzerővel dolgozunk a belső tér rendbetételében – mesélte Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. 

– Szeretnénk, ha a leendő múzeum retró miliővel rendelkezne, ezért a falakat nem pucoljuk be, marad az eredeti tégla – folytatta Dene Tibor. – Most azon dolgozunk, hogy a falakba korábban bevésett villanyvezetékeket eltüntessük. Egy kőműves barátunk is segít, hogy mielőbb visszaállíthassuk az eredeti állapotot, amikor például a vezetékek a falon kívül futnak. 

Az elnök hozzátette: a „HACSuNK” helyi közösségi akciócsoport jóvoltából, a polgármester támogatásával 35 millió forintot nyertek a múzeum kialakítására. Egy kanizsai székhelyű iroda januárra ígérte a tervek elkészítését, ezt követően a generálkivitelező nekiláthat a szakmunkáknak, vagyis a közművek telepítésének. A pályázati összeg viszont úgy tűnik, nem lesz elég a múzeum elkészültéhez, hiszen közben az építőanyagok jelentősen megdrágultak. 

– Igyekszünk megtalálni a lehetőségeket, hogy folyamatosan haladhassunk a munkával, s minél előbb megnyithassunk – folytatta Dene Tibor. – A jövőben is szívesen vesszük a támogatásokat, téglajegyekkel továbbra is hozzá lehet járulni a mielőbbi nyitáshoz. Mindenki, aki segítséget nyújt, viszontláthatja majd a nevét a múzeum büszkeségfalán – persze, ha szeretné. Ezenkívül arra kérnénk még a szimpatizánsainkat, hogy ha rendelkeznek otthon relikviákkal a múlt kerékpározásáról, azt juttassák el a szervezetünkhöz, ezeket szintén szívesen bemutatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában