Frissen Zalából

2021.11.04. 06:50

Nemzeti gyásznapunk – Lezsák Sándor a forradalom eszmeiségéről is beszélt Zalaegerszegen (videó)

A Politikai Foglyok Szövetségének Zala megyei szervezete és a társszerveződések tagjai vendégeikkel együtt szerdán két zalaegerszegi helyszínen emlékeztek meg az 1956-os forradalom leveréséről a nemzeti gyásznap, november 4-e előestéjén. Először a Mártírok útján, az egykori ÁVH-épület pincéjében berendezett börtönmúzeumot tekintették meg, s helyezték el az emlékezés mécseseit a ház falára 1993-ban felkerült emléktábla alatt, majd beszélgetéssel idézték meg az eseményeket.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön Ruzsics Ferenc, Lezsák Sándor, Lengyel János és Kiss Bódog Zoltán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala megyei szervezetének elnöke szólt a zalai elkötelezettek meghurcolásáról, köztük a saját édesapja kálváriájáról. Az emlékező esemény vendége Lezsák Sándor, az Ország­gyűlés alelnöke volt (költő, író, a Lakitelek Népfőiskola vezetője), a látogatása kapcsán szóba került az a nemzetépítő munka, amelyet a Lakitelek Népfőiskola segítségével évtizedek óta végez. Kiss Bódog Zoltán 1956 emlékezete apropóján is hangsúlyozta, a múlt ismerete, a kereszténység megtartása, a vidék fejlesztése az a többes pillér, amely a fiatalságot magyarsága megtartására ösztönzi, s büszkévé teszi nemzeti hovatartozása megélése során.

Képünkön Ruzsics Ferenc, Lezsák Sándor, Lengyel János és Kiss Bódog Zoltán
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az egybegyűlteket Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte, ő szintén megidézte az édesapját, akit már 1950-ben elhurcolt az ÁVH, s akinek a szavait a Terror Háza múzeum kiállítása is őrzi. Méltatta az erős nemzeti érzelmű zalaiak kitartását, amely még az 1945 utáni években is megmutatkozott a választási eredményekben.

Vigh László országgyűlési képviselő mond beszédet a hangversenyteremben
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Lezsák Sándor a Magyar Demokrata Fórum alapítójaként is köszöntötte az MDF egykori és máig kitartó zalai tagjait és a résztvevőket, akik zsúfolásig megtöltötték a börtönmúzeum múzeumpedagógiai termét. „Együtt próbáltuk a lehetetlent, amit elérnünk sikerült, nem kevés”, mondta a Parlament alelnöki tisztét 2010 óta betöltő politikus, felidézve 1956 szellemiségét, amelyet az 1987-ben alakult MDF továbbvitt. Nagy László költő szavait idézve szólt a „torkon vágott forradalom” eszmeiségéről, a rendszerváltás hosszú és küzdelmes folyamatáról, hitet téve a nemzeti reneszánsz kiteljesedése mellett. Hangsúlyozta a fiatal nemzedék nevelésében rejlő lehetőségeket, a sorsközösséget felmutató rendezvények, köztük a lakitelki konferenciák fontosságát. Lezsák Sándor meg is hívta Lakitelekre a résztvevőket. A beszélgetést Lengyel János, a POFOSZ országos elnöke zárta, aki 21 éves volt 1956-ban, s mint mondta, tették, amit a lehetőség és a szívük diktált, nem gondolva a következményekre.

A zalaegerszegiek ezután a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatták 1956-os forradalomra és annak leverésére emlékező programjukat. Az Énekmondó együttes műsorában megzenésített Lezsák Sándor-verseket hallhatott a közönség, a város nevében Vigh László országgyűlési képviselő és Bali Zoltán alpolgármester mondott beszédet, az est Lezsák Sándor előadásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában