Frissen Zalából

2021.11.15. 08:00

Márton-napi ünnepet szerveztek a miklósfai Mindenki Házában

Libavacsorával, interaktív gyümölcstermesztési előadással, valamint újbor kiválasztásával színesített Márton-napi ünnepet szervezett a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szombaton a miklósfai Mindenki Házában.

Benedek Bálint

Németh József, Zicska Szilárd és Radics Bálint önkormányzati képviselő az almákat vizsgálja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A kertbarát kör életében fontos a Márton-nap megünneplése. Németh József, a szervezet elnöke elmondta: ilyenkor a tagjaikkal lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, a hagyományőrzésre, hiszen az újbor mellé sült libacombot fogyasztanak ludaskásával. A Fenntartható gyümölcstermesztés és borkultúra népszerűsítése Nagykanizsán című projekt keretében a Kaposvár melletti Töröcskéről érkezett Zsicska Szilárd előadást tartott a rendezvényen az őshonos gyümölcsfák megóvásáról.

Németh József, Zicska Szilárd és Radics Bálint önkormányzati képviselő az almákat vizsgálja
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Elsősorban régi gyümölcsfajtákból álló, háromszáz fajtát tartalmazó gyűjteménnyel rendelkezem – mondta Zsicska Szilárd. – Mindegyik bevizsgált, úgynevezett genetikai ujjlenyomatokat készíttettem Angliában. A világon összesen nyolcezer almafajtát tartanak nyilván, ebből csak a britek háromezer fajtát őriznek, köztük magyarokat is, melyeket 1948-ban küldtek ki megőrzésre. A fajtafenntartás számomra egyfajta időutazás, ugyanis lehetőségem van megkóstolni olyan almákat, amiket a felmenőim fogyasztottak.

Tapasztalata szerint a mai almafogyasztók többsége inkább a külcsín alapján választ gyümölcsöt: a nagyokat és a szépeket részesítik előnyben. A régebbi fajták sok esetben kevésbé csinosak, ám sokkal ízletesebbek. Példaként a batul almát említette, egy ősi erdélyi fajtát, amely hiányzik a boltok polcairól. Jó lenne, ha legalább a kiskertekben elterjedne.

Az újbormustrán a fehérek közül a kanizsai Kalamász György sauvignon blanc bora nyert, a legjobb rozé a miklósfai Milávecz Lászlóé lett, a vörösek között pedig a szintén miklósfai Spollár István zwei­gelt-blauburger cuvée-je győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában