Frissen Zalából

2021.11.20. 08:00

Jubileumot ünnepelt Marosvásárhely és Zalaegerszeg (videó)

Összetartozunk, és ezen a száz évvel ezelőtt meghúzott határ sem változtathat. Ez a gondolat fogalmazódott meg pénteken a díszteremben, ahol Zalaegerszeg és Marosvásárhely testvérvárosi szerződésének jubileumáról emlékeztek meg.

Arany Gábor

A testvérvárosi megállapodást Soós Zoltán és Balaicz Zoltán erősítette meg Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester felidézte: a két önkormányzat megállapodása 1996. október 22-én köttetett, dr. Gyimesi Endre és Fodor Imre polgármesterek aláírásával. Kitért arra is, hogy a 2004- es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelensége után dr. Gyimesi Endre kezdeményezésére jelképesen zalaegerszegi polgárokká fogadták marosvásárhelyi honfitársainkat. Ez is jelzi, hogy a zalai megyeszékhelyet 17 testvérvárosa közül Marosvásárhelyhez fűzik a legerősebb szálak. Ez a kultúrák találkozását, egymás történelmének megismerését is jelenti.

Negyed század egy ember életében is jelentős idő, és ezekben az években nem mindig jutott kellő figyelem erre a kapcsolatra, mert olyan sok energiát kötött le, hogy változást érjünk el városunkban. Ezt Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere fogalmazta meg a tegnapi ünnepségen. Épp ezért – tette hozzá – külön köszönet jár a zalaegerszegieknek a segítségért, mert ez hozzájárult ahhoz, hogy a magyarokat, románokat összefogó, haladó szellemiségű vezetés kapott bizalmat a 2020-as önkormányzati választáson.

A testvérvárosi kapcsolatok pedig nemcsak az önkormányzatokat kötik össze, ezek egyik fontos területe a sport, melynek különösen a kezdetkor jutott fontos szerep. Erről Cseh Gábor, a 2000-ben megalakult Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör (MA-ZA) elnöke szólt. Az első szálakat ugyanis még a nyolcvanas évek közepén kezdték összefűzni, amikor a két város tekecsapatai mérték össze tudásukat. Romániából annak idején kétévente lehetett külföldre utazni, de a sportversenyek ez alól kivételt jelentettek, és ez lehetővé tette a gyakoribb találkozásokat. Ez alapozta meg a későbbi hivatalos kapcsolatokat, amelyeket igazán élővé az emberi érzések, a barátságok tesznek – mondta és hozzátette: ezért alakult meg a MA-ZA is.

A testvérvárosi megállapodást Soós Zoltán és Balaicz Zoltán erősítette meg Fotó: Pezzetta Umberto

Erre válaszként jött létre dr. Hóbor Erzsébet kezdeményezésére 2003-ban a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Kör is. Az alapító a pénteki ünnepségen nem tudott jelen lenni, köszöntő szavait a kör elnöke, Major Gyuláné tolmácsolta.

– Az elmúlt 25 évben számíthattatok a zalaegerszegiekre és ez így marad, továbbra is várunk benneteket – ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg.

Az ünnepségen megerősítették a testvérvárosi szerződést, az erről szóló jubileumi oklevelet Balaicz Zoltán és Soós Zoltán látta el kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában