Frissen Zalából

2021.11.18. 11:30

A szakemberek szerint többféle módon mérsékelhetők a kialakuló torlódások Nagykanizsán

A reggeli és a délutáni időszakokban hosszú sorokban torlódik az autóforgalom az Eötvös téren a város felé, a Vár úton Kiskanizsa irányába és tumultuózus helyzetek alakulnak ki a Rozgonyi és a Zrínyi, illetve a Kisfaludy utcákban is. Ha pedig valaki egérutat keres, nemigen talál – az elkerülőn sem sokkal jobb a helyzet. Vajon mi ennek az oka?

Horváth-Balogh Attila

Reggeli anziksz a Balatoni úton, a Huszti tér felé. Sajnos, a város más pontjain sem jobb a helyzet Fotó: Szakony

Péter Lajos, a Start Autósiskola vezetője, gépjármű-vezető oktató szerint a problémát nem a forgalomszervezés okozza, hiszen egy ekkora városban sokkal többet nem lehet kihozni a közlekedési rend megváltoztatásából.

– A torlódásokat, dugókat nem más okozza, mint hogy reggel a szülők viszik a gyerekeket az iskolába, a felnőttek pedig munkába igyekeznek – mondta a szakember. – Régen ezek azért nem generáltak problémát, mert nem volt ennyi jármű. Gondoljunk csak bele, sok családban két autó van és mind a kettőt használják. Sokkal nagyobb áteresztő képessége pedig nem lesz a város úthálózatának, még ha át is szervezik azt. Megjegyzem, gördülékenyebben lehetne haladni, ha az autóvezetők a körforgalmakban előzékenyebbek lennének egymással és úgy, olyan tempóban hajtanának be, mint ahogy a fogaskerekek simulnak egymásba, időt és lehetőséget adva a másiknak is a bekapcsolódásra. Ha gyalogosok is türelmesebbek volnának és elengednének egy-egy autóst, s nem akarnának feltétlenül átjutni 1 percen belül az átkelőn, akkor szerintem jelentősen javulna a helyzet.

Több évtizede autóbuszvezető Lovász László, a Lovászbusz Kft. ügyvezetője, aki érdeklődésünkre azt mondta: tapasztalatai szerint sok autós nem tudja használni a körforgalmat, mert amikor nem szükséges, akkor is megállnak. Bonyolítják a helyzetet a körforgalmak közvetlen közelében kialakított gyalogátkelőhelyek, ezek kombinálása nem volt túl jó ötlet, hiszen gyakran az áthaladó gyalogosok nagy száma miatt nem tud haladni az autós forgalom.

Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szintén úgy véli: több oka van a tumultuózus forgalmi szituációk kialakulásának.

Reggeli anziksz a Balatoni úton, a Huszti tér felé. Sajnos, a város más pontjain sem jobb a helyzet Fotó: Szakony

– Azt gondolom, az okok között találjuk az elsősorban a terek rekonstrukciójához kapcsolódó forgalomszervezési intézkedéseket – válaszolta a szakember. – Arra gondolok például, hogy régen két-két útvonalon lehetett keleti irányból ki- és behajtani a Fő utcára, ez azonban most egyen történik, illetve gyakorlatilag a Huszti téri körforgalomra terhelődik rá a keleti városrész felől érkező bejövő forgalom majdnem teljes egészében. Maga a körforgalom is problémás: a 4 ágán 4 gyalogátkelőhely van – és a példa nem egyedi. Azt gondolom, a gyalogosoknak is kicsit változni kellene fejben: sokan körül sem néznek, a torlódó autók vezetőire pedig nem gondolnak, folyamatosan, egymástól leszakadva haladnak át a gyalogátkelőhelyeken, ahelyett, hogy megállnának, előzékenyen elengednének néhány autót, aztán pedig egyszerre többen kelnének át. Habár nem körforgalom, de ugyanez a helyzet a Vásárcsarnoknál is. Egyébként létezik megoldás, a jelzőlámpával kombinált körforgalom, ahol a lámpának két fázisa van: az egyikben a gyalogosokat, a másikban pedig az autósokat engedi át. Ez szerintem segítene a Huszti téri körforgalmon, s talán kevésbé torlódnának fel a Balatoni úton és a Fő utcán az autók. A másik: a belső elkerülő utak kialakítása előremutató lépés volt, de nagyon hiányoznak a külső elkerülők, melyek kivihetnék a városból a forgalom nagy részét. A 74-es és a 61-es elkerülők elkészültek, de a többiek még nem. Továbbá a Fő utca egysávosra történő szűkítése kapcsán keletkező, onnét eltávozó forgalom helyét sem sikerült jól megtalálni, mert a Rozgonyi, Zrínyi és a Kisfaludy utcákban is rendszeresen áll a kocsisor.

Szabó Istvántól megtudtuk: 2022-re tervezi az önkormányzat a város forgalmi rendjének felülvizsgálatát. Elképzelhető, hogy ennek eredményeként újabb módosítások várhatók, könnyen lehet, hogy megszűnnek, vagy megfordulnak bizonyos egyirányúsítások, illetve megváltozhat egyes utcák forgalmi rendje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában