Frissen Zalából

2021.10.17. 07:04

Ilyen volt az első zalaegerszegi TEDx előadás

Kihívások és választások címmel szombaton rendezték meg az első – 1984 óta világszerte népszerű -  TEDx előadást a zalai megyeszékhelyen. Az amerikai kezdeményezésű program különleges embereket mutat be a közönségnek, akik határozott üzenetet és továbbvihető gondolatot közvetítenek saját életük történetével a világról, az életről alkotott víziójukkal.

Arany Horváth Zsuzsanna

Az első zalaegerszegi TEDx szervező, Kovács Károly azzal búcsúzott a közönségtől, hogy máris tervezik a folytatást. Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszegen Kis-Kádi Tamásné Kató tanár, kutyával segített terápiás szakember az ember és ember közti kapcsolat létrejöttének esélyéről, ebben a kutyák szerepéről beszélt, mondhatni, munkatársával, Boni kutyával lépve a színpadra. Mátai András Zalaegerszegről származó utazó blogger a bolygó számos országában átélt kalandjaival azt erősítette a hallgatóságában, hogy érdemes néha elhagyni a járt utat a járatlanért, mert így nem mindennapi tapasztalathoz juthatunk, megismerve közben önmagunkat. Bellus Attila színművész továbbvihető állítása sokakat megtalált, hiszen azt mondja, minden veszteség, minden kilátástalanság végén ott az új, az újragondolt lehetőség, olyasmi, amit nem is reméltünk. Karáth Anita költő-tanár az irodalom, a kívül-belül viselt szavak varázslatáról szólt, ami néha úgy valósul meg, hogy a magyartanárnő olyan harisnyát húz Shakespeare-t tanítva, amire az angol zseni 116. szonettjének szavait hímezték.

Az első zalaegerszegi TEDx szervező, Kovács Károly azzal búcsúzott a közönségtől, hogy máris tervezik a folytatást. Fotó: Katona Tibor

Az irodalom menő, állítja Anita, minden válasz megtalálható benne, amit diákként vagy felnőttként keresünk. Mányoki Attila nyíltvízi hosszútávúszó azok közé tartozik, akik teljesítették az Ocean Sevent (Északi-csatorna, Cook-szoros, Molokai-csatorna, La Manche-csatorna, Catalina-csatorna, Tsugaru-szoros, Gibraltári-szoros). Huszonegyen vannak, akik átúszták ezeket a rémisztően nehéz szakaszokat. Az úszó azt gondolja, saját döntésünk a kihívások vállalása, teljesítése, a nehézségek végén ott vár a „sikerült!” semmihez sem hasonlító érzése. Ő ezt érezte, amikor az Északi-csatorna utolsó szakaszán 2 órányi helyben úszás után, legyőzve a hátráltató áramlatot, a talpa alatt érezte a skót part homokját.

Az egyenként 18 perces előadásokat két zenés blokk kísérte: Takáts Eszter és Molnár Zoltán dalait (Szeressünk sokat, Drága idő, Árnyéktánc), valamint Berkes Dániel és tanítványai (Bot Jázmin, Szakonyi Franciska, Csizmadia Lili, Kovács Réka Hajnalka ) Takács Nikolas és Szabó Balázs szerzeményeiből készült összeállítását hallhatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában