Frissen Zalából

2021.10.20. 14:00

A házi könyvtárát ajánlotta fel Csörnyeföldnek a 92 éves Boa Antalné

Mintegy háromszáz kötetből álló házi könyvtárát ajánlotta fel a községnek a 92 éves Boa Antalné, a faszobrász népi iparművész Boa Endre édesanyja. A könyveket kedd délelőtt vette át Hóbor- Sztrahia Krisztina polgármester.

Gyuricza Ferenc

Hóbor-Sztrahia Krisztina és Boa Endre a házi könyvtár átadásán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Boa Antalné Csörnyeföldön született, s három évvel ezelőttig a település lakója is volt. Kedvelt faluját egészségi állapota miatt kényszerült elhagyni, ugyanakkor továbbra is szeretettel gondol az itteni közösségre. Fiával egyetértésben ezért is döntött úgy, hogy házi könyvtárát felajánlja a falu számára.

- Édesanyám nagyon szeretett olvasni, nemcsak könyveket, hanem folyóiratokat, magazinokat is – mondta Boa Endre. – Évente legalább 80- 100 kötetet biztosan kezébe vett, s elolvasott. Az otthoni könyvtárunk igen változatos volt, szépirodalmi művek, lexikonok, útikönyvek, de szótárak is helyet kaptak a gyűjteményben.

Hóbor-Sztrahia Krisztina és Boa Endre a házi könyvtár átadásán
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Hóbor-Sztrahia Krisztina örömmel fogadta a Boa család felajánlását, s mint mondotta, egy külön sarkot alakítanak ki a könyvtárban a kötetek számára. Azt is elmondta: Boa Antalnét nagy megbecsülés övezi a községben, sokan szeretettel gondolnak vissza azokra az évekre, amikor a hivatalban dolgozott.

Boa Endrének nem ez volt az egyetlen felajánlása, egy általa készített szobrot is ajándékozott a településnek. Az öregkor című alkotása egy időskorú, a munkában és az élet gyötrelmeiben megfáradt férfit ábrázol.

– Körülbelül egy évtizede tettem egy fogadalmat, hogy minden esztendőben egy-egy szobrot ajándékozok Csörnyeföldnek – folytatta a népi iparművész. – Ezek úgyszintén a könyvtárban kerülnek elhelyezésre. Emellett azt is vállalom, hogy a temetőben található mintegy másfél méter magas keresztre még ebben az esztendőben faragok egy korpuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában