Frissen Zalából

2021.09.03. 17:30

Fokozattan ellenőrzik a természetvédelmi és horgászterületeket Zala megyében

Csütörtökön a keszthelyi ­Balaton-parton járőrözött a rendőrökből és halászati őrből álló egység.

Péter B. Árpád

Az országos ellenőrzés-sorozat augusztus 26-án kezdődött és vasárnapig tart, mondta el lapunk érdeklődésére ­Dákai Gergő József alezredes, a Keszthelyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. Esetükben ez a Nyugat-Balaton, a Kis-Balaton és a Zala folyó térségére, illetve a Keszthelyi-hegységre koncentrálódik.

A keszthelyi Balaton-parton Takács András, Horváth Bence és Szőke Szabolcs (b–j)
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A rendőrség a természetvédelmi őrszolgálattal, illetve az állami halőrszolgálattal közösen vizsgálja a horgászat szabályainak betartását, például azt, hogy a pecások rendelkeznek-e állami és területi engedéllyel, megfelelően vezetik-e a horgásznaplót, illetve használnak-e tiltott eszközt.

Dákai Gergő József elmondta, szerdán a Kis-Balatonnál három emberrel szemben kellett intézkedniük: nekik nem volt engedélyük. Ellenük lopás szabálysértése miatt indítottak eljárást. Ennek magyarázata az, hogy hivatalos dokumentumok híján a kifogott halmennyiséget sem tudták rögzíteni, adminisztrálni, ez pedig ekként minősül.

Az alezredestől megtudtuk, aki vét az előírások ellen, az szabálysértési eljárásra és bírságra számíthat.

Csütörtökön, a reggeli órákban Takács András törzszászlós, Horváth Bence főtörzsőrmester és Szőke Szabolcs, a Balatoni ­Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őre a keszthelyi móló környékén ellenőrizte a horgászokat, és amíg stábunk kísérte az egységet, addig senkinél nem akadt hiányosság. Igaz: fogás sem.

Szőke Szabolcs lapunknak elárulta, a halászati őrök – nemcsak most, hanem az év többi napján is – ellenőrzik a horgászatra jogosító okmányokat, például a horgászkártyát, a fogási napló vezetését, a személyes dokumentumokat, és azt is, hogy szabályos eszközöket használ-e valaki.

Az egység csütörtökön egy cigarettázó férfit figyelmeztetett, ugyanis – mint Szőke Szabolcs leszögezte – szemetes helyen nem szabad megkezdeni és befejezni a horgászatot. Ez a dohányosoknál azt is jelenti, hogy távozás előtt össze kell szedniük a csikkeket.

Ezek is érdekelhetik