Frissen Zalából

2021.09.24. 18:33

Nemzeti és helyi értékek Hévízen – testközelben, élménydúsan

Operettet hallgatni, szódát inni vagy fűszerpaprikával ízesíteni ételünket – mind hungarikum. A magyar és a helyi értékekkel is ismerkedhetnek az érdeklődők a hétvégén az egregyi múzeumnál.

Keszey Ágnes

Magyar és helyi értékeké a főszerep ezen a hétvégén Hévízen, az Egregyi Múzeumban. A színes program az Agrárminisztérium által kiírt pályázaton elnyert támogatásból valósította meg a Hévízi Turisztikai Egyesület. Közel négy millió forint állami támogatást nyertek el, a három részből álló rendezvényre.

Miklós Beatrix mutatta be a tárlatot és szólt a szombaton is folytatódó program részleteiről
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Bemutatjuk az a kiállítást, amely több helyszínen, külföldön is látható volt, kísérve a hévízi, valamint a kiemelkedő magyar csapatokat világversenyeken, nemzetközi rendezvényeken. Ezt a tárlatot most elhoztuk az Egregyi Múzeumba. Ehhez a kiállításhoz csatlakozik az a programsorozata, melyben a hungarikumokat és a helyi értékeket is népszerűsítettük. Méghozzá közérthető formában, mert ez a fogalom, hogy hungarikum, kicsit misztifikálva van, de mi most közelebb próbáljuk hozni az emberekhez- emelte ki Miklós Beatrix, a Hévízi Turisztikai Egyesület elnöke, miközben a délelőtti magyar nóta műsor után délután operettelőadás szórakoztatta a közönséget – hiszen e két dalos műfaj is hungarikum.

A programok sora szombaton is folytatódik: 10 órától játszóhóház és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket, s magyar kutyafajtákkal is ismerkedhet a közönség. A helyi értékeket több előadás is bemutatja, s zenés programok is szórakoztatják az érdeklődőket.

– A pénteki előadások házigazdája dr. Szántó Endre történész volt, a szombatiaké dr. Szarka Lajos történész lesz. A helyi Értéktárban szereplő értékekről szólnak az előadások. Beszéltünk például Flavius legendájáról, a Korok és Borok Tematikus Sétaútról, az egregyi látnivalókról, és a régi, értékes épületekről is, s természetes a gyógytóról és hévízi tradicionális gyógyászatról is. A folytatásban a 100 éves hévízi moziról, a Díszítőművészeti Körről és a Dalkörről, a Boldog Békeidőkről is szó lesz sok más helyi érték mellett.

A rendezvénysorozat záróeseménye pedig majd október 16-án lesz, egy három felvonásos operettműsorra várják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában