Frissen Zalából

2021.09.28. 07:00

Jól teljesítettek a főzőversenyre benevezett csapatok Szentgyörgyvölgyön

Egyévi kihagyás után ismét falunapot rendeztek az őrségi településen, a program a hagyományoknak megfelelően ismét két napig tartott.

Gyuricza Ferenc

A főzőverseny zsűrijének tagjai néhány elkészült étellel: Laczóné Gondár Andrea, Lukács Luca Réka, Szabó Zsolt és Láng András

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szombaton a főzőverseny volt a fő attrakció, mely ezúttal is két részből állt: egyrészt azt kérték a csapatoktól, hogy gulyást készítsenek, másrészt pedig az Aranykanál elnyeréséért bármilyen szabad tűzön készült étellel nevezhettek. Vasárnap szórakoztató és kulturális programok sokaságával, többek közt taikodobkoncerttel, gyermekműsorral, operett- és popzenei összeállítással készültek a szervezők.

A főzőverseny zsűrijének tagjai néhány elkészült étellel: Laczóné Gondár Andrea, Lukács Luca Réka, Szabó Zsolt és Láng András
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan kijöttek a programokra, érezhető volt az embereken, hogy várják a kikapcsolódás, kimozdulás lehetőségét – mondta Varga Zsuzsanna polgármester. – A községben élők közül szinte mindenki jelen volt, aki aktívan részt vesz a közösségi életben, de nemcsak a helyieket sikerült megszólítanunk, a környező településekről is voltak érdeklődők. A rendezvényt abból az egymillió forintos állami támogatásból tudtuk megvalósítani, ami a kistelepülések falunapi és közösségi programjaira fordítható. Az elnyert összeget a fellépők finanszírozására, a hangtechnikai berendezés korszerűsítésére és asztalok vásárlására fordítottuk.

A gulyásfőző versenyre idén 14 csapat nevezett, a helyiek mellett többek közt nemesnépiek, márokföldiek és kerkafalvaiak is. A négyfős zsűri szerint a legjobb teljesítménnyel a helybéli Potya Munka rukkolt elő, az Aranykanál-díj birtokosa pedig a kerkakutasi és kerkafalvai tagokból álló Barátság Bátorság lett, amely kapros-túrós roládot készített prószával.

– Egy gulyás akkor igazán jó, ha tartalmazza a magyaros összetevőket – magyarázta a zsűri elnöke, Szabó Zsolt. – A hús kevésbé lényeges, lehet sertés, marha vagy vad is, ám a friss paprika, paradicsom, a vöröshagyma és a sertészsír kihagyhatatlan, akárcsak az olyan fűszerek, mint a babérlevél, a köménymag vagy a reszelt fokhagyma. Utóbbinál fontos, hogy ne a végén tegyük az ételbe, mert akkor túlzottan domináns lesz az íze. A csípős paprikával is vigyázni kell, nem szabad eltúlozni. Ha lehet, inkább cseresznyepaprikát válasszunk és ne chilit.

Az Aranykanál-verseny kapcsán annyit mondott a zsűrielnök, hogy jó elképzelésekkel, jó ötletekkel találkoztak, de a kivitelezésben akadtak hibák. Ez betudható annak is, hogy szabad tűzön sokkal nehezebb a dolguk a szakácsoknak, mint egy jól felszerelt konyhában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában