Frissen Zalából

2021.09.26. 13:00

Családi nap és ludvércűzés: mint mindig, ezúttal is Valkonya szépítésére fordítják a bevételt

Szombaton egy év kényszerű kihagyás után (ami nyilván, a pandémia miatt következett be) újra megrendezték a dél-zalai kistelepülés népszerű és hangulatos programját, a Ludvércjárást.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön lendületben a ludvérctojás-hajító verseny egyik indulója, Gyarmati René

Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményre – amely alapvetően a ludvércek, a láncosok és a lámpásosok helyi mitológiájára épül – immár 10. alkalommal kerül sor.

- A ludvérc alapvetően ártó lény, a hiedelem szerint szép lassan elszívja gazdája életerejét és elveszejti őt – hallottuk Hatala Gábor polgármestertől. – Úgy lehet elpusztítani, ha megoldhatatlan feladat elé állítjuk. A láncosok, a valkonyai erdőben láncot csörgetve bolyongó szellemalakok olyan földmérők, akik a földet rosszul mérték ki, hanyagul dolgoztak és haláluk után arra lettek kárhoztatva, hogy mérőláncukat csörgetve szellemként járják a rosszul felmért földeket és erdőket, míg jóvá nem teszik elkövetett bűnüket. A helyi mitológia a lámpásosokról azt tartja, hogy halványan világító lámpa alakú, de emberekre is hasonlító lények, akik szintén az erdőt járják éjjelente. A hiedelemvilágot megidézve évről-évre ludvércűzést tartunk sötétedés után, amikor jelmezben, vagy anélkül, lámpákkal az erdőszélre vonulunk, ahol tábortűz mellett múlatjuk az időt és igyekszünk elűzni az ártó ludvérceket – mondta a polgármester.

Képünkön lendületben a ludvérctojás-hajító verseny egyik indulója, Gyarmati René
Fotó: Gergely Szilárd

A kapcsolódó programok sorában pedig szombaton bábszínház, kézműves vásár, sütemények, ajándéktárgyak mézek vására, számos kézműves foglalkozás és az immár hagyományos intergalaktikus szabadstílusú ludvérctojás-hajító bajnokság várta az érdeklődőket. Hatala Gábortól megtudtuk, még nem döntötték el, hogy a rendezvény bevételét mire fordítják, de a felújított kultúrházhoz tartozó terület parkosítása fontos tervük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában